1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Riossa piinana myös surkea ja sairastuttava ilmanlaatu

Olympialaisten kynnyksellä oleva Rio de Janeiro ei ole päässyt vaadittuihin ilmanpuhtaustavoitteisiin. Ilmansaasteiden määrällä on todettu olevan vaikutusta urheilijoiden suoritukseen.

Liikennettä Zuzu Angelin tunnelissa Rio de Janeirossa. Kuva: Richard Sowersby / REX / AOP

Rio de Janeiron ilma on likaisempaa ja terveydelle vaarallisempaa kuin Brasilian viranomaiset ovat esittäneet. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters omien mittaustensa ja Brasilian viranomaisten kokoaman tiedon perusteella.

– Rion ilma ei ole olympialaatuista, sanoi patologi Paulo Saldiva Saõ Paulon yliopistosta. Saldiva oli mukana Maailman terveysjärjestön WHO:n komiteassa, joka päätyi tiukentamaan maailmanlaajuisia saastesuosituksia vuonna 2006.

Vuosittain tuhansia ihmisiä kuolee Rio de Janeiron metropolialueella heikon ilmanlaadun aiheuttamien terveysongelmien johdosta. Saasteille altistuneilla on suurempi riski sairastua keuhkosyöpään, astmaan tai saada sydänkohtaus tai aivohalvaus. Kaupungin metropolialueella asuu 12 miljoonaa ihmistä.

Saasteet peräisin liikenteestä

Hakemuksessaan olympialaisten kisaisännäksi Brasilia ilmoitti, että Rio de Janeiron ilmanlaatu pysytteli WHO:n suositusten asettamissa rajoissa. Todellisuudessa näin ei ollut vuonna 2009, jolloin Rio valittiin kisaisännäksi. Edelleenkään ilmanlaatu ei täytä vaatimuksia.

Rio de Janeiron olympialaisten avajaisia juhlitaan perjantaina.

Terveydelle vaaralliset ilmansaasteet ovat peräisin etenkin liikenteen päästöistä.

Rio de Janeiron osavaltion ympäristöviranomaisen Inean mukaan kaupungin ilmassa oleva haitallisten partikkelien määrä on vuodesta 2008 alkaen ylittänyt kaksin- tai kolminkertaisesti WHO:n suositukset.

Rion ilma onkin Pekingin jälkeen likaisempaa kuin missään muussa olympiakaupungissa sitten 1980-luvun, jolloin ilmanlaatua alettiin järjestelmällisesti tarkkailla.

Pahempi ongelma kuin jätevedet

Olympiakaupungista on tähän asti raportoitu etenkin kehnosta vedenlaadusta Gauanabara-lahden olympiapurjehduksen kisapaikalla. Päättäjien lupaukset siistiä jätteistään ja lemustaan tunnettu lahti ennen olympialaisia eivät ole täysin toteutuneet.

Kisakaupunkihakemuksessaan Rio de Janeiro listasi yhdeksi tavoitteekseen sen, että lahteen lasketuista jätevesistä 80 prosenttia olisi puhdistettu vuoteen 2016 mennessä. Tavoitteeseen ei päästy.

Patologi Saldivan mukaan hengitysilman surkea laatu on kuitenkin vielä huolestuttavampaa.

Riossa voi arvioida 5 400 ihmisen kuolleen vuonna 2014 ilmansaasteiden vuoksi, Saldiva laski uutistoimisto Reutersille. Hän arvioi määrän WHO:n käyttämien menetelmien ja viranomaisilta saatujen tuoreimpien, vuotta 2014 koskevien saastetietojen perusteella.

Ilmansaasteiden vaikutuksesta kuolisi Rio de Janeirossa siten enemmän ihmisiä kuin murhattuina. Rikollisuudestaan surullisen kuuluisassa Riossa murhattiin viime vuonna 3 117 ihmistä.

Ympäristövirasto Inea kieltäytyi antamasta Reutersille vuotta 2015 ja 2016 koskevia kuukausittaisia tilastoja.

Urheilusuoritukset voivat heikentyä

Tutkijat ovat jo aiemmin osoittaneet, että haitallisten partikkelien määrällä on vaikutuksia myös urheilijoiden suoritukseen.

Esimerkiksi tuhansia jalkapallopelejä vuosina 1999–2011 tarkastelleet saksalaistutkijat (siirryt toiseen palveluun) totesivat, että ammattilaispelaajien suoritustaso laski 16 prosenttia, kun ilman partikkelitasot ylittivät EU:n suositukset.