Hyppää sisältöön

Köyhyys on lähinnä logistinen ongelma – "Enää ei ole kyse siitä, tuottaako ihmiskunta tarpeeksi vaurautta"

Yhä useampi ihminen voidaan nostaa köyhyydestä, jos yhteiskunnan vaurautta jaetaan toisin, sanoo köyhyystutkija, Jyväskylän yliopiston etnologian dosentti Jukka Jouhki.

Kuva: Susanna Myllylä

Ensin hyvät uutiset: äärimmäinen köyhyys on vähentynyt maailmassa huomattavasti. Kun 1980-luvulla noin puolet kehitysmaiden asukkaista eli äärimmäisessä köyhyydessä, nykyään äärimmäisen köyhiä on heistä viidesosa.

Myös Yhdistyneiden kansakuntien eli YK:n tavoite tällaisen absoluuttisen köyhyyden puolittamisesta toteutui (siirryt toiseen palveluun)etuajassa jo vuonna 2010.

Sitten ne huonot – äärimmäisen köyhiä ihmisiä on yhä paljon. YK:n arvion mukaan äärimmäisessä köyhyydessä elää yhä yli miljardi ihmistä.

Globaali köyhyysongelma olisi kuitenkin ratkaistavissa, sanoo Jyväskylän yliopiston etnologian dosentti, yliopistonlehtori Jukka Jouhki.

Jukka Jouhki Kuva: Jyväskylän yliopisto

– Köyhyyden poistaminen on enää lähinnä logistinen ongelma. Enää ei ole kyse siitä, tuottaako ihmiskunta tarpeeksi vaurautta – nyt on kysymys siitä, miten valtava vauraus jaetaan niin, että entistä useampi ihminen voidaan nostaa köyhyydestä, Jouhki toteaa.

– Se on ihan päivänselvä asia, tieteellinen fakta. Mutta toinen tieteellinen fakta on se, että ihmiset eivät ole kovin halukkaita jakamaan vaurautta. Osa on entistä taipuvaisempia ajattelemaan, että köyhät ovat omaa laiskuttaan päätyneet asemaansa.

Köyhyys on myös suhteellista

Jouhki kumppaneineen järjestää tänään Jyväskylän yliopistolla alkavaa köyhyyskonferenssia.

Jyväskylään kokoontuu torstaina 90 köyhyystutkijaa eri puolilta maailmaa. Moni heistä tulee kehitysmaista, joissa köyhyyden problematiikka on sangen erilaista tyypilliseen suomalaiseen, suhteelliseen köyhyyteen verrattuna.

Suomalaistakaan köyhyyttä Jouhki ei halua väheksyä.

– EU määrittelee suhteellisen köyhäksi ihmisen, joka tienaa 60 prosenttia tai vähemmän yhteiskunnan keskiansiosta. Jos Suomessa tienaa nettona tonnin kuussa, niin onhan se paljon enemmän kuin äärimmäisen köyhän saamiset. Mutta köyhyyden kokemus on merkittävä myös suhteellisen köyhälle, jos yksilö kokee, ettei voi osallistua yhteiskuntaan samalla tavalla kuin muut.

Köyhien uudelleenasutusaluetta Intiassa. Kuva: Jelena Salmi

Köyhiä yhteisöjä muun muassa Intiassa tutkinut Jouhki rohkenee olla globaalin köyhyysongelman suhteen varovaisen toiveikas.

– Paljon voidaan tehdä. Mutta se vaatii aimo annoksen uutta ihmiskäsitystä. Meidän pitäisi ajatella vähemmän nationalistisesti, ei vain omaa yhteiskuntaa.

Enää ei riitä se, että annetaan onki ja opetetaan mies onkimaan. Ihan hyvin miehelle voidaan antaa kalaakin.

Jukka Jouhki

Globaalia tuloerojen kasvua on pidetty yhtenä maapallon lähitulevaisuuden suurista uhkakuvista. Kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestön Oxfamin raportin mukaan varallisuus on tiukasti keskittynyt harvojen rikkaiden käsiin. Vaurauden polarisaatio ei kuitenkaan ole kaikkien köyhyystutkijoiden suurin huolenaihe.

– Ajatellaan, että jos kaikista köyhimmät nostettaisiin edes sinne parin dollarin tuloille, sekin vapauttaisi ihmisen pelkästä selviämisen pakosta. Ajattelemaan ja keksimään niitä innovaatioita.

Yksilötasolla fiksu keino on Jouhkin mielestä myös hyväntekeväisyys.

– Enää ei riitä se, että annetaan onki ja opetetaan mies onkimaan. Ihan hyvin miehelle voidaan antaa kalaakin. Köyhyystutkimuksessa ajatellaan, etenkin antropologi James Fergusonin johdolla, että kaikki ovat oikeutettuja nauttimaan yhteiskunnan tuottamasta hyvästä. Täällä eletään kuitenkin absoluuttisessa vauraudessa.

Jukka Jouhkia haastatteli Matleena Ylikoski.

_Edit. _4.8. klo 12:11 Maailmanpankki käyttää äärimmäisen köyhyyden määrittelyssä nykyään 1,25 dollarin sijaan 1,9 dollaria, joka vastaa nykytilanteessa vuoden 2005 tasoa. Uutisessa kerrottiin köyhyysrajaksi aiemmin 1,25 dollaria.