Keskiaikaisen luksuspalatsin rauniot kaivettiin esiin – saiko kuningas Arthurin legenda vahvistuksen?

Cornwallin rannikolta löydetty palatsialue osuu ajallisesti ja sijainniltaan täsmälleen kuningas Arthurin legendaan.

Arkeologiset kaivaukset Cornwallissa. Kuva: Kuvakaappaus The Independent -lehden verkkosivuilta.

Brittiläiset arkeologit ovat kaivaneet esiin valtavan palatsialueen rauniot Cornwallin niemimaan luoteisrannikolla. Löytöpaikka sijaitsee 1200-luvulla rakennetun Tintagelin palatsin alueella, kertoo sanomalehti The Independent (siirryt toiseen palveluun).

Tällä viikolla päättyneissä kaivauksissa löydetyt rauniot ovat kuitenkin selvästi vanhempia kuin Tintagelin palatsi. Arkeologit ajoittavat rauniot 400- ja 500-luvuille. He uskovat, että kyseessä voi olla tuolloin aluetta hallinneen Dumnonian kuningaskunnan keskuspaikka.

Tintagelin niemekkeeltä on löydetty metrin paksuisen muurin jäänteet, portaat ja taitavasti rakennettu liuskekivinen lattia. Toistaiseksi on paikannettu tusinan verran rakennuksia, joista osa hyvinkin kookkaita.

Alueelta on kaivettu esiin myös valtava määrä esineiden kappaleita, jotka antavat viitteitä loisteliaasta hovielämästä ja vilkkaasta kaupankäynnistä kaukaisten maiden kanssa.

Asukkaat ovat juoneet ranskalaisista lasikannuista Turkin alueelta tuotua viiniä. Oliiviöljyä on tuotu Kreikasta ja Tunisiasta. Jotkin astiat ja amforat ovat peräisin Pohjois-Afrikasta ja Välimeren itäosasta.

Kauppaa Rooman valtakunnan kanssa

Tintagelin löydöt ajoittuvat vuosisadoille, joita historioitsijat tuntevat huonosti. Siksi löydökset ovatkin nostattaneet suurta innostusta.

Rooman valtakunta luopui Britannian hallinnasta vuonna 410 ja menetti muunkin osan Länsi-Euroopasta germaaniheimoille seuraavina vuosikymmeninä.

Tästä huolimatta sata vuotta myöhemmin tuolloinen Itä-Rooma onnistui valloittamaan takaisin Italian ja osia Pohjois-Afrikasta ja Etelä-Espanjasta. Tämän jälkeen itäroomalaiset kauppiaat pääsivät aloittamaan kaupankäynnin niin Välimeren länsiosan kaupunkien kuin myös Atlantin rannikoiden kanssa.

Kauppaa Britannian ja Konstantinopolin välillä käytiin siis paljon. Britannian vientivaltti oli tina, jota tarvittiin pronssin valmistamiseen.

Kytkös kuningas Arthuriin

Taru kuningas Arthurista on keskiajan suurimpia legendoja. Tutkijat kiistelevät, oliko Arthur todellinen henkilö vaiko vain keksitty sankarihahmo.

Arthurin tarina juontaa juurensa walesilaisen papin, Monmouthin Geoffreyn suurteoksesta Historia Regum Britanniae, joka todennäköisesti perustuu vanhempiin kuningastaruihin.

Geoffreyn kirjoituksen mukaan Arthurin äidin, Igrainen, raskaus sai alkunsa Tintagelin niemellä sijainneessa, kauan sitten unohdetussa palatsissa. Geoffrey sai kirjansa valmiiksi vuonna 1138, jolloin niemi oli asumaton. Nykyisen linnan rakennustyöt alkoivat vasta satakunta vuotta myöhemmin.

Kytkös Tintagelin löydösten ja kuningas Arthurin tarinan välillä saattaa olla vain sattumaa. Joka tapauksessa yhteys on niin kiinnostava, että yksi Britannian historian suurimmista legendoista on jatkossa aivan uudenlaisen mielenkiinnon kohde.

Vaikka kytkös Arthuriin jäisikin vahvistamatta, on Tintagelin arkeologinen löydös tutkijoiden aarreaitta varhaiskeskiajan tutkimukseen.