1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Epätoivoinen taistelu aaltoilee Aleppon ympärillä – lukuisia sotarikoksia

Aleppon ympärillä käydään verisiä taisteluita, ja käytössä ovat myös kansainvälisen oikeuden mukaan kielletyt sodankäyntitavat.

Syyrian hallituksen sotilaat partioivat al-Layramounin ja Bani Zeinin alueilla Aleppon pohjoisosissa 28. heinäkuuta. Kuva: SANA / EPA

Rintamalinja Aleppon saarretun kaupungin ympärillä liikkuu jatkuvasti. Viikonloppuna maltilliset kapinalliset tekivät yhdessä islamistien kanssa hyökkäyksen, jolla yritettiin murtaa armeijan saarto kaupungin ympäriltä.

Viime päivinä armeija on kuitenkin tehnyt vastahyökkäyksen, jolla se on vallannut takaisin kapinallisten haltuunsa saamia kyliä ja kukkulanhuippuja.

Rajuissa taisteluissa on kapinallisia lähellä olevan ihmisoikeusjärjestön mukaan kuollut noin 50 kapinallista ja kymmeniä hallituksen sotilaita. Lisäksi molempien osapuolten tulituksessa on saanut surmansa 40 siviiliä, joista 22 on ollut lapsia, järjestö kertoo.

Venäjän ilmavoimat on tukenut armeijan toimintaa kymmenillä ilmaiskuilla.

Aleppossa olevien satojen tuhansien siviilien tilanne on äärimmäisen vaikea, sillä kaupunkiin on vaikea saada enää ruokaa ja muita tarvikkeita armeijan saarron takia. Venäjä kertoo luoneensa kaupunkiin muutamia humanitaarisia käytäviä, joiden kautta kymmenet siviilit ovat päässeet pakenemaan.

Venäjä syyttää kapinallisia myrkkykaasun käytöstä siviilejä vastaan. Ihmisoikeusjärjestö The Syrian Observatory for Human Rights kertoo myös asiasta, mutta sanoo uhrien olleen sotilaita.

Sotarikoksia

Yhdysvalloissa toimiva lääkäreiden ihmisoikeusjärjestö Physicians for Human Rights sanoo viime viikon olleen terveydenhuollon kannalta koko sisällissodan pahin.

Syyrian ilmavoimat tekivät Aleppon alueella kuusi ilmaiskua sairaaloihin. Järjestö sanoo varmistaneensa iskut.

Jokainen sairaalaa vastaan tehty hyökkäys on sotarikos, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Widney Brown.

– Sairaaloiden tuhoaminen vastaa kuolemantuomiota tuhansille ihmisille, jotka ovat jääneet ansaan Aleppon itäosaan, Brown toteaa al-Jazeera-uutiskanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan.