Italiassa voitaisiin harkita tukea Yhdysvaltain Libya-operaatiolle

Italian puolustusministeri sanoi parlamentin kyselytunnilla, että maa voisi harkita tukikohtien ja ilmatilan antamista USA:n käyttöön.

Ulkomaat
F-16 falcon sigonella
Lentokieltoalueen valvontaan Libyassa osallistuneita Tanskan F-16 -hävittäjiä Sigonellan tukikohdassa maaliskuussa 2016.

Italian hallitus on valmis harkitsemaan tuen antamista Yhdysvaltain äärijärjestö Isisiä vastaan suunnatuille iskuille Libyassa. Asiasta kertoi puolustusministeri Roberta Pinotti parlamentin kyselytunnilla.

– Hallitus on valmis harkitsemaan positiivisesti pyyntöä lentotukikohtien ja kansallisen ilmatilan käytöstä, ja tukemaan operaatiota, jos uskotaan että se johtaa tehokkaammin lopputulokseen, Pinotti sanoi.

Pinottin mukaan Roomassa uskotaan, että operaatio on tärkeä myös Euroopan ja Italian turvallisuuden kannalta. Yhdysvallat aloitti maanantaina ilmaiskut Isisin vahvalle alueelle Sirten kaupunkiin. Apua on Yhdysvalloilta pyytänyt Libyan viime vuoden lopussa perustettu väliaikaishallitus. Tällä hetkellä Yhdysvallat tekee miehittämättömiä iskuja Jordaniasta käsin ja Harrier-koneilla USS Wasp -alukselta Välimerellä.

Tripolin väliaikaishallitus aloitti operaationsa Sirten takaisinvaltaamiseksi toukokuussa. Jihadistien hallussa vuoden ajan ollut kaupunki on maan edesmenneen diktaattorin Muammar Gaddafin kotikaupunki.

Libyan-iskujen käyttöön tulisi todennäköisesti Sigonellan Nato-tukikohta Sisiliassa. Jo tällä hetkellä Yhdysvaltain laivaston käyttämästä tukikohdasta operoidaan lennokkitiedustelua Libyassa. Muun muassa italialaiset ja tanskalaiset käyttivät Sigonellaa Libyan lentokieltoalueen valvontaan vuonna 2011.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle