USA ja liittolaiset vaativat YK:ta tuomitsemaan ja tutkimaan Pohjois-Korean ohjuskokeen

Maan keskiviikkona tekemässä kokeessa toinen ohjuksista lensi 250 kilometrin päähän Japanin rannikosta.

Ulkomaat
pohjois-korea ohjuskoe
Pohjois-Korean valtion uutistoimiston KCNA:n julkaisema päiväämätön kuva strategisesta, sukellusveneestä ammuttavasta ballistisesta ohjuksesta.EPA

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat painostaneet YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan Pohjois-Korean toimet, kun maa testasi ohjustaan ensi kertaa Japanin talousalueen vesillä keskiviikkona.

Yhdysvaltain, Japanin ja Etelä-Korean koollekutsumassa hätäkokouksessa 15 maata keskusteli uusimmasta provokaatioista suljetuin ovin. Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power kuvaili ohjuskoetta vakavaksi uhaksi kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle. Powerin mukaan neuvoston kaikki 15 jäsenvaltiota tuomitsivat kokeet vahvasti.

– Ohjus laskeutui uskomattoman lähelle Japania. Tämä uhka ulottuu paljon mitään tiettyä maata kauemmaksi, Power sanoi.

Yhdysvaltojen on odotettu kierrättävän Pohjois-Korean toimet tuomitsevaa luonnosta yhteisestä lausumasta. Kiinan lähettiläs Liu Jieyi penäsi malttia, koska tilannetta ei pitäisi kärjistää.

– Jännitteitä ei pitäisi pahentaa Korean niemimaalla. On olemassa todellinen riski ja meidän täytyy työskennellä vastuullisesti, Liu sanoi.

Yhdysvallat ja Japani pyysivät yhdessä 10 muun maan kanssa YK:ta tutkimaan ohjuskokeet. Tämä voisi johtaa sanktioihin maata kohtaan. Neuvosto kokoontui hätäistuntoon, kun Pohjois-Korea ampui kaksi keskikantaman ohjusta yhtaikaisesti. Toisen arveltiin räjähtäneen lentoonlähdössä, mutta toinen lensi Japaninmereen noin 250 kilometrin päähän Japanin pohjoisrannikosta.

Turvallisuusneuvosto on tuominnut maan toimia toistuvasti, mutta ei ole saanut aikaan yhteistä julkilausumaa Kiinan vastustuksen takia.