Obama lähetti tammikuussa Iraniin 400 miljoonaa dollaria käteistä rahtikoneella – Vanha velka vai lunnaat?

Ydinsopimuksen voimaantulon ja pakotteiden purkamisen yhteydessä vaihdettiin puolin ja toisin myös vankeja. Samaan aikaan Iranille palautettiin vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen jäädytetyt shaahin sotavarustelurahat.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Norjan hallituksen edustajia Oslossa kesäkuussa 2016. Mediatietojen mukaan Kerry tapasi samalla matkalla myös Iranin ulkoministerin ja he keskustelivat ydinsopimusta seuraavasta pakotteiden purkamisesta. Kuva: Fredrik Varfjell / EPA

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinto painotti keskiviikkona, että Iranille tämän vuoden tammikuussa käteisellä maksetut 400 miljoonaa dollaria eivät olleet lunnasrahoja, vaan vanha velka vuonna 1981 jäädytetystä rahastosta. Keskustelu hallinnon junailemasta salaisesta rahansiirrosta lähti liikkeelle eilen keskiviikkona The Wall Street Journalin uutisesta (siirryt toiseen palveluun).

Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest torjui väitteet lunnasrahoista tai siitä, että lähetys olisi ollut salainen.

– Yhdysvallat ei ole maksanut lunnaita, eikä tule maksamaan, palauttaakseen epäoikeudenmukaisesti Iranissa pidätettyjä amerikkalaisia, hän kertoi.

Rahansiirron kanssa samaan aikaan, tammikuun 16. päivänä, Iran vapautti viisi pidättämäänsä amerikkalaista ja Yhdysvallat vapautti seitsemän pidätettynä ollutta iranilaista. WSJ:n haastattelemat virkamiehet ovat kieltäneet vankeinvaihdolla ja rahansiirrolla olleen minkäänlaista yhteyttä. Ulkoministeriön edustajan mukaan niistä kävivät keskusteluja kaksi täysin eri tiimiä.

Tammikuussa Yhdysvallat myös ilmoitti sopineensa pitkäaikaisen velkansa Iranille. Ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumousta Yhdysvallat ja länsimielinen shaahi olivat tehneet asekaupat. 400 miljoonaa dollaria oli siirretty rahastoon, joka kuitenkin jäädytettiin vallankumouksen jälkeen vuonna 1981. Tämän jälkeen Iran oli yrittänyt vaatia summaa Yhdysvalloilta haagilaisessa tuomioistuimessa.

Rahtikoneella Teheraniin

WSJ:n mukaan ongelma oli siinä, että Yhdysvaltain lain mukaan maiden väliset, dollarimääräiset rahansiirrot eivät olleet mahdollisia. Vielä voimassa olleiden pakotteiden vuoksi Iranilla ei myöskään ollut pääsyä kansainvälisiin pankkeihin. Tästä syystä rahat piti lehden mukaan toimittaa muina valuuttoina ja käteisenä.

Lehden mukaan ulkoministeri John Kerry sekä ulko- ja valtiovarainministeriöt järjestelivät rahansiirron yhdessä Sveitsin ja Hollannin kanssa. Rahasumma siirrettiin maiden keskuspankeille, jotka vaihtoivat sen muihin valuuttoihin. 

Sen jälkeen puulavoille pinottuja Sveitsin frangeja ja euroja lastattiin rahtikoneeseen ja lennettiin Teheraniin tunnuksettomalla lentokoneella.

Yhdysvallat on luvannut maksaa Iranille myös jäädytetystä velkasummasta kertyneet 1,3 miljardin dollarin korot.