Konkarinäyttelijä Jarmo Mäkinen: Kun Jouko Turkka soitti Ruotsiin, pelästyin ja menin kyykkyyn lattialle

Näyttelijä Jarmo Mäkinen muisteli Ylen aamu-tv:n haastattelussa edesmennyttä teatteriohjaajaa Jouko Turkkaa. Mäkisen mukaan Turkan ohjauksessa oli helppo olla. Opettajana Turkan näkemykset ovat vaikuttaneet Mäkiseen vielä vuosikausia teatterikorkeakoulun jälkeen.

Kotimaa
Näyttelijä Jarmo Mäkinen
Teatterilegenda Jouko Turkan kuolema kosketti paitsi yleisöä myös näyttämötaiteen uudistajan aikalaisia. Näyttelijä Jarmo Mäkinen arvioi entisen opettajansa merkitystä teatterintekijöille.

On näytteljä Jarmo Mäkisen ensimmäisen teatterikorkeakouluvuosi. Kello on kuusi aamulla ja Mäkinen on kätilöopistolla. Mäkinen soittaa opettaja Jouko Turkalle, että tänään Mäkinen ei tule kouluun. Mäkisen esikoinen on syntymässä.

– Ei helvetti, että lapsia tällaiseen maailmaan? toteaa Turkka.

Mäkinen katsoo viisaimmaksi päättää puhelun.

– Että kiitos, että nyt ei tähän hetkeen jaksa kuunnella tätä, Mäkinen muisteli yhteisiä hetkiä edesmenneen teatteriohjaaja Jouko Turkan kanssa Ylen aamu-tv:n haastattelussa torstaina.

Sattumalta Mäkisen esikoisella ja Jouko Turkalla on sama syntymäpäivä. Mäkinen kuulikin, että samana päivänä, kun Mäkisen esikoinen oli syntynyt, Turkka oli tarjonnut teatterikorkeakoululla kaikille limsaa ja karkkia. Koulussa Turkan tarjoiluja oli ihmetelty, mutta syytä tarjoiluihin hän ei ollut kertonut.

– Kaikki olivat ihmeissään, että mitäs nyt on tapahtunut. Turkka ei avannut tai kertonut miksi näin on. Hän oli vain hyvällä tuulella. Hauska tyyppi, Mäkinen muistelee.

Ystävä, opettaja, kollega

Näyttelijä Jarmo Mäkinen on suomalaisille tuttu näyttelijä lukuisista elokuva-, televisio- ja teatterirooleista. Mäkinen on tehnyt useita rooleja myös Ruotsissa. Mäkisen mukaan hänestä ei olisi koskaan tullut näyttelijää ilman Turkkaa.

– Olen sitä mieltä, että en olisi varmaan koskaan päässyt edes kouluun. Satuin sopimaan siihen porukkaan, mitä hän [Turkka] haki. Olen siitä tietysti kiitollinen, että sain mahdollisuuden toteuttaa jotakin elämässäni.

Mäkinen tuli Suomessa näyttelijänä suuren yleisön tietoon Turkan ohjaaman Seitsemän veljestä (1989) -tv-ohjelman kautta. Ohjelmassa käytettiin paljon voimakkaita, elokuvailmaisullisia lähikuvia. Sarja jakoi ilmestyessään tunteita: osa vihasi ja osa taas rakasti sitä.

Se oli Mäkisen mukaan tyypillistä Turkkaa. Turkka halusi sotia normaaleja käsityksiä vastaan ja tehdä voimakasta "filkkaa".

– Oli helppo olla Turkan ohjauksessa. Ei tarvinnut niitä ohjeita jakaa. Ymmärsin ilman ohjaamista mistä on kysymys, ja koitin toteuttaa Turkan toiveita siitä miltä pitäisi näyttää.

Mäkisestä ja Turkasta tuli ystäviä ja työkavereita. Yhteydenpito jatkui myös sen jälkeen, kun Mäkinen muutti Ruotsiin näyttelemään. Välillä Turkka soitti Mäkiselle Ruotsiin antaakseen palautetta.

– Jouko soitti antaakseen vähän palautetta... Mä tietysti pelästyin. Muistan, että menin kyykkyyn lattialle istumaan, että nyt tulee jotakin!

Selvisi kuitenkin, että Turkka soitti kehuakseen miten hienosti Ruotsissa näytellään. Turkka oli kysynyt Mäkiseltä, onko tämä opettanut ruotsalaiset näyttelemään "Turkan oppien" mukaisesti.

– Sanoin, että ei, päinvastoin. Tarkkailin heitä koko ajan, että miten filminäytteleminen oikeasti tehdään. Turkka oli linjan toisessa päässä vähän aikaa hiljaa ja sanoi, että hyvä.

Jouko Turkka kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana 22. heinäkuuta.