1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kyynelkaasua ja housuton protesti – Olympiasoihtu etenee Rio de Janeiron kaduilla

Poliisi hajotti mielenosoituksen soihtukulkueen tieltä Rio de Janeiron esikaupungissa. Kisoja turvaa 85 000 poliisia, sotilasta ja turvallisuusviranomaista.

Rio de Janeiron pormestari Eduardo Paes kuljetti olympiasoihtua kaupungin keskustassa tiukkojen turvatoimien ympäröimänä. Kuva: ANTONIO LACERDA / EPA

Brasilian poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja pippurisumutetta, kun se hajotti satojen ihmisten mielenosoitusjoukon olympiasoihtuviestin reitiltä Rio de Janeirossa.

Kolme ihmistä loukkaantui kumiluodeista, paikallismedia kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan. Yksi loukkaantuneista on kymmenvuotias tyttö. Tapahtumista julkaistu video on herättänyt kiukkua sosiaalisessa mediassa.

Poliisin mukaan hallitusta vastustavat mielenosoittajat heittivät soihtukulkuetta kivillä ja yrittivät tukkia sen reitin Duque de Caixasin esikaupungissa Rio de Janeiron keskustasta pohjoiseen.

Paikallisen järjestelykomitean mukaan mielenosoitus oli yksittäistapaus eikä se estänyt soihdun etenemistä.

Sambaa ja sotilaita Rion keskustassa

Aikaisemmin päivällä merimiehet toivat soihdun soutaen Guanabaran lahden yli Rio de Janeiron keskustaan. Soihdun otti vastaan kaupungin pormestari Eduardo Paes, joka kuljetti sitä lyhyen matkan samban soidessa.

Hieman myöhemmin soihtua kantanut muusikko Tarcisio Cisao veti kuitenkin yllättäen housunsa alas protestina hallitukselle. Muusikon alushousuihin oli kirjoitettu väliaikaisen presidentin Michel Temerin eroa vaativa viesti, uutistoimisto AFP kertoo.

Kalliit olympialaiset ovat ärsyttäneet monia brasilialaisia, joiden mielestä ne ovat rahan tuhlausta taantumasta kärsivässä maassa. Kisajärjestelyt ovat myös aiheuttaneet valtaisia ruuhkia Rio de Janeiron kaduille.

Noin 85 000 poliisia, sotilasta ja turvallisuusviranomaista vastaa Rion turvallisuudesta olympiakisojen aikana. Määrä on kaksi kertaa suurempi kuin Lontoon kisoissa neljä vuotta sitten.

Olympiasoihtuviesti aiheutti kohua myös kesäkuussa, kun soihdun vierellä poseerannut jaguaari ammuttiin Manausin kaupungissa Brasilian Amazonasissa.

Soihtu saapuu perjantain ja lauantain välisenä yönä Maracanã-stadionille olympialaisten avajaisiin. Yle näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä.