Palasitko lomalta töihin tällä viikolla? Jos ahdistaa, se kuuluu asiaan

Lomaltapaluuahdistus on luonnollinen reaktio, sanoo työterveyspsykologi Aamu-tv:n haastattelussa.

Ylen aamu
Työterveyspsykologi Annamari Heikkilä.
Töihin palaaminen pitkän loman jälkeen saattaa tuntua ahdistavalta. Työterveyspsykologi Annamari Heikkilä jakoi vinkkejä siihen, miten selvitä töiden alkamisesta helpommalla.

Kesälomat takana ja ahdistaa. Ihan normaalia, sanoo työterveyspsykologi Annamari Heikkilä.

– Olisin enemmänkin huolissani, jos ei heräisi pieni haikeus ja ahdistuksen poikanen, koska sehän kertoisi siitä, että arvoissa on jotain mätää. Että perheen ja sukulaisten kanssa vietetty aika ei oliskaan tärkeää, Heikkilä sanoo.

Loman rennon, aikatauluttoman rytmin menettämiseen sopeutuu kuitenkin muutamassa päivässä tai viimeistään viikossa. Lomaltapalaajat eivät Heikkilän mukaan ravaa työterveyspsykologin vastaanotolla.

Kun psykologin ovi käy, kyse on muusta, vaikka ahdistus olisi juuri omalla herännytkin.

– Ei sinne tulla kertomaan siitä, että on rankkaa palata lomalta. Kyse on pidemmästä tyytymättömyydestä työhön. Lomalla ollaan ruvettu miettimään sitä, että onko tämä työ minua varten.

Heikkilä myös muistuttaa, ettei ahdistuksesta pidäkään päästä eroon heti. Sen syy sen sijaan kannattaa selvittää.

– Psykologin vastaanotolla ohjataan siihen suuntaan, että hyväksytään ahdistus, koska sillä on joku viesti. Tilanteeessa on silloin jotain, mihin ollaan tyytymättömiä.

Entä pitääkö loman jälkeen heti päästä kiinni tehokkaaseen arkeen? Annamari Heikkilän mielestä ei.

– Mitä jos hyväksyisi sen, että muutamat päivät ovat pehmeää laskua? Me aikuiset ihmiset myös kestämme muutaman huonosti nukutun yön.