KRP: Pankkien rahanpesuilmoitukset kasvaneet huomattavasti – taustalla kaksi selittävää tekijää

Pankkien rahanpesun vastainen toiminta on kehittynyt, kertoo KRP. Pankit myös kokevat rikostorjunnan aiempaa tärkeämmäksi.

Kotimaa
Krp:n julkisivua.
Kimmo Brandt / AOP

Pankkien tekemät rahanpesuilmoitukset keskusrikospoliisille ovat kasvaneet merkittävästi. KRP kertoo, että Rahanpesun selvittelykeskukseen tuli ilmoituksia vuoden ensimmäisen puoliskon aikana yli 50 prosenttia enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kasvua selittää poliisin mukaan niin pankkien rahanpesun vastaisen toiminnan kehittyminen kuin myös se, että pankit kokevat rikostorjunnan merkityksen aiempaa tärkeämmäksi.

– Odotamme ilmoitusmäärän nousevan yli kahteen tuhanteen pankkien tekemään ilmoitukseen tänä vuonna, sanoo KRP:n selvittelykeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Pekka Vasara tiedotteessa.

Viime vuonna rahanpesuilmoituksia tehtiin kaikkiaan lähes 38 000 eli pankkien tekemät ilmoitukset ovat vain pieni osa kaikista rahanpesuilmoituksista. Poliisin mukaan pankkien ilmoitukset ovat kuitenkin kaikkein parhaimpia.

– Suurimmassa osassa liiketoimen keskeytyksiä taustalla on juuri pankin tekemä ilmoitus, Vasara sanoo.

Alkuvuonna poliisi teki 19 liiketoimen keskeyttämistä. Niiden kohteena oli 560 000 euroa.

Nettihuijarit onnistuvat edelleen

Suomalaiset lankeavat KRP:n mukaan edelleen ilmiselviin internethuijauksiin. Uhreilta on rikostarkastaja Pekka Vasaran mukaan onnistuttu huijaamaan jopa satojatuhansia euroja.

– Huijausviesteissä pyydetään sijoittamaan kiinteistöihin tai kultaan Afrikassa, saamaan usean miljoonan voittoja arvonnoista ja jopa kumilätkien muuttamista 500 euron seteleiksi. Monissa tapauksissa varojen takaisinsaaminen on käytännössä hyvin vaikeaa, vaikka niiden siirtäjä tai vastaanottaja saataisiinkin selville

Jonkin verran Rahanpesun selvittelykeskusta ovat työllistäneet myös epäilyt terrorismin rahoittamisesta. Varsinaiset ilmoitukset epäilyistä ovat harvinaisia.

Juttua korjattu 4.8.2016 kello 10.57. Poliisin tiedotteessa kerrottiin virheellisesti, että ilmoitukset ovat kaksinkertaistuneet. Ne ovat kasvaneet 51 prosenttia.