Palomiehen ammatissa on moneen muuhun ammattiin verrattuna suurempi riski sairastua syöpään. Työterveyslaitoksen tietojen mukaan pohjoismaisilla 30–49-vuotiailla palomiehillä on kohonnut eturauhassyövän ja melanooman riski.
Työterveyslaitos haluaa lisätä vaarallisten aineiden kanssa työskentelevät palomiehet syöpävaarallisten ammattien rekisteriinsä.
Käytännössä tämä tarkoittaa parempaa terveydenhuoltoa ja aktiivisempaa terveyden seurantaa kyseisille palomiehille.
– Työnantaja joutuu joka vuosi tiedottamaan henkilöistä, jotka ovat savusukelluskelpoisia tai ovat tekemisissä savun kanssa. Työterveydenhuollossa otetaan verikokeita ja seurataan, tapahtuuko niissä muutoksia, työsuojeluvaltuutettu Eero Bogdanoff Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo.
Paloasemat puhtaiksi
Palomiehet altistuvat työssään monille haitallisille kaasuille ja kemikaaleille. Työtehtävällä olevan palomiehen vaatteisiin voi tarttua haitallisia aineita, joita hän huomaamattaan hengittää myös vielä tehtävän päätyttyä sammutusautossa ja palolaitoksella.
Tähän toivotaan muutosta Puhdas paloasema -mallin avulla. Tällä hetkellä malli on sataprosenttisessa käytössä vain Keski-Suomen pelastuslaitoksella.
– Mallin myötä paloautoon ei enää tulla sisään likaisissa vaatteissa sammutus- tai kemikaalitehtävän jälkeen. Kaikki vaatteet pussitetaan keikkapaikalla ja tuodaan pestäväksi paloasemalle. Kaikki pöly tai muu mikä voisin imeytyä verenkiertoon pyritään välttämään, Eero Bogdanoff kertoo.
Työterveyslaitoksen tavoite on, että Puhdas paloasema -malli on käytössä kaikilla pelastuslaitoksilla ennen kuin maassa siirrytään viiteen pelastuslaitokseen uuden sote-ratkaisun myötä.