1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Innokas taimen pyrki kesken olevalle kalatielle

Rovaniemellä Auttin kylässä kauneuspadon ohittava kalatie valmistuu hyvällä vaudilla. Sen betoninen portaikko valettiin eilen. Innokas taimen jo pyrki kesken teon olevalle nousureitille.

luonto
Auttin kalatietä rakennetaan.
Auttissa kalatie rakennetaan Kemijoen vanhassa uomassa olevaan Taittumaniemen kauneuspatoon.Jorma Korhonen / Yle

Kemijoen vanhassa uomassa kalatie ohittaa Auttin nähtävyytenä olevan Taittumaniemen padon ja mahdollistaa kalojen nousun yläpuoliseen vesistöön.

Auttin kalaveden osakaskunnalle Taittumaniemen kalatie on ollut pitkäaikainen haave ja toive. Kalatiehanketta viriteltiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloin kustannus- ja hyötylaskelmissa hanke kariutui, sanoo Timo Harju-Autti, Auttin kalaveden osakaskunnan puheenjohtaja.

Luonnollista lisääntymistä

Auttin kalaveden osakaskunta rakennuttaa kalatietä uskossa, että se elvyttää alueen vaelluskalakantoja.

Timo Harju-Auttin mukaan hanke lähti uudestaan eteenpäin vuonna 2012 , kun kalatiet tulivat enemmän tapetille.

– Lähdettiin pikkuhiljaa neuvottelemaan Kemijoki Oy:n ja Ely-keskuksen kanssa siltä pohjalta, ettei pelkkä kalan istutus riitä, vaan pitää saada aikaan kalojen luonnollinen lisääntyminen. Se on parempi.

Ennen kaikkea osakaskunta odottaa, että taimen ja harjus alkavat nousta Auttijoelle, hyvälle kutujoelle. Hiekkapenkat tekevät sen hyväksi.

170 000 euroa

Auttin kalatie maksaa runsaat 170 000 euroa. Lapin Ely-keskus ja Kemijoki Oy rahoittavat varsinaisen rakentamistyön. Auttin kalaveden osakaskunnalle jää maksettavaa noin 40 000 euroa. Rakennuttajaa edustava Timo Harju-Autti on tyytyväinen työn etenemiseen.

– Kyllähän sen näkee, että hyvä siitä tulee ja maisemoituu mukavasti tuohon rantaan. Näkymä vain paranee, kun portaisiin päästetään vesi parin viikon päästä.

Taimen kävi työmaalla katselemassa

Onhan sitä kalaa tulollaan. Innokkaimmat nousukkaat työntyivät jo rakennustyömaalle, kertoo vastaava nestari Tarmo Vipusaari Rasa Nord Oy:stä.

– Silloin, kun aloitimme nämä työt, niin ensimmäinen taimen tuli ja hyppäsi parin metrin korkeudella olevan hyllyn päälle. Se oli semmonen 30 senttiä pitkä taimen. Oli siinä koko ajan muutakin kalaa tulossa. Siihen aivan kaivinkoneen viereen uivat.

– Onhan tämä kaikkinensakin ollut varsin erikoinen työmaa, mestari sanoo.

– Louhintaa, pientä räjäyttelyä ja betonirakentamista. Mutta hyvin ja vahingoitta on kaikki sujunut.

Lue seuraavaksi