Susi sai pennut Hämeessä – riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja: "Tietääkseni nämä ovat ensimmäiset täällä"

Hämeessä liikkuva susi on saanut ainakin neljä pentua. Hämäläinen susipentue varmistui Rengon riistanhoitoyhdistyksen riistakameran kuvista. Videopätkässä näkyy kaksi aikuista sutta ja neljä pentua. Jo vuosi sitten Rengon reviirillä elävän susiparin arveltiin saaneen jälkeläisiä, mutta varmuutta tähän ei silloin saatu.

luonto
Susipari Rengon reviirillä
Rengon riistanhoitoyhdistyksen riistakamera tallensi kuviin susiparin. Kuvia pentueesta yhdistys ei toistaiseksi anna julkisuuteen.Rengon riistanhoitoyhdistys

Susipari on elänyt Rengon reviirillä parin vuoden ajan. Jo viime vuonna susille epäiltiin syntyneen pentuja. Rengon riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Harri Mansikkamäki myöntää, että susiparin ilmaantuminen alueelle tuli sen verran yllätyksenä, ettei susipentueen syntymistä osattu silloin vielä varmistaa.

– Nyt meillä on videota susista ja niiden jälkeläisistä. Kuvissa näkyy kaksi aikuista sutta, ja näkyvissä on myös neljä pentua. Ainakin neljä pentua on siis syntynyt tälle reviirille. Minun tietääkseni nämä ovat ensimmäiset varmistetut sudenpennut Hämeessä.

Intohimoja joka suuntaan

Rengon susipari on pitänyt reviiriään Rengon ja Hattulan rajamailla, mutta sudet ovat liikkuneet myös Lopella ja vanhan Hämeenlinnan alueella, kertoo Mansikkamäki.

– Valitettavasti meillä on nyt täällä oma susilauma. Tämä herättää joka suuntaan intohimoja. Itse en niitä välttämättä täällä tarvitsisi, mutta ne ovat täällä ja näillä näkymin pysyvät.

Petoyhdishenkilönäkin toimiva Mansikkamäki pelkää, että jossain vaiheessa sudet saavat aikaan myös kotieläinvahinkoja. Tähän asti susien jäljiltä on löytynyt muun muassa peuranraatoja.

– Meillä on niin vahva peurakanta täällä, että susille on riittänyt syötävää.

"Toivottavasti ei metsästetä omatoimisesti"

Jos kannanhoidollisia lupia susien metsästämiseen ei myönnetä, hämäläiset sudet saavat olla rauhassa. Viime vuonna lupaa haettiin yhdelle sudelle, mutta sitä ei myönnetty.

– Muuten niitä ei voi metsästää ja toivottavasti kukaan ei lähde omatoimisesti metsästämään. Kyllä me ainakin olemme tehneet kovasti töitä, että ymmärretään, että se on täysin rauhoitettu eläin niin kauan kuin siihen poikkeuslupa saadaan, toteaa Harri Mansikkamäki.

– Varmasti, jos mahdollisuus poikkeuslupaan on, sitä haetaan. Haettiinhan sitä viime talvenakin, mutta sitä ei saatu silloin.

– Jos käytäntö on sama kuin viime talvena, pienet mahdollisuudet luvan saantiin on olemassa ehkä yhdelle luvalle. Sitähän ei kukaan tiedä, mikä tulevaisuus on. Se on täysin auki tällä hetkellä.

Sudet alkaneet näyttäytyä myös pihoissa

Ensimmäiset havainnot Rengon susista tehtiin joulukuussa 2014.

– Havainnot ovat kulkeneet samalla kaavalla. Alkukesästä havaintoja on tehty niukasti, mutta loppukesästä niitä on saatu enemmän. Sudet ovat alkaneet näyttäytyä myös pihoissa, toteaa Harri Mansikkamäki, jonka oman talonkin pihalla sudet ovat käyneet.

Viime vuonna Uudenmaan puolella Raaseporin lauman susiparille syntyi peräti kahdeksan pentua. Pentueita on syntynyt myös Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajamailla.