1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahtelaismanageri egyptiläisheittäjän dopingepäilystä: "Urheilija on pettänyt luottamukseni"

Urheilumanageri Jukka Härkösen mukaan hänen asiakkaansa, keihäänheittäjä Ihab Abdelrahman tuskin osallistuu Rion olympialaisiin. Lopullisen dopingnäytteen tutkinta on vielä kesken. Mikäli näyte vahvistaa käryn, yhteistyö Abdelrahmanin kanssa päättyy, sanoo Härkönen.

urheilu
Jukka Härkönen
Kikka Pohjaväre / Yle

Managerisuhteemme päättyy, jos lopullinen näyte osoittautuu positiiviseksi, sanoo urheilumanageri Jukka Härkönen, joka on joutunut kohtaamaan tänä kesänä ensimmäisen kerran urallaan epäilyn oman urheilijansa doping-rikkomuksesta.

Egyptiläinen keihäänheittäjä Ihab Abdelrahman, viime vuoden MM-hopeamitalisti, antoi positiivisen dopingnäytteen huhtikuussa.

– Urheilija on pettänyt luottamukseni. Jos urheilija on itse tai muiden ihmisten kautta dopingrikkeen tehnyt, niin se tarkoittaa minun kohdalla sitä, että yhteistyö urheilijan kanssa päättyy. Kyllä se harmittaa, että urheilija on mennyt toimimaan väärin, kommentoi Härkönen.

Vielä viime viikolla Härkönen kritisoi laboratoriotuloksia Yle Urheilun haastattelussa.

Lopullisen vahvistuksen dopingin käytöstä antavan B-näytteen tutkinta on vielä kesken.

Näillä näkymin egyptiläisen Abdelrahmanin olympialaiset jäävät välistä.

– Epäilen, että urheilija pystyisi osallistumaan kisoihin. Minun manageriurallani tämä on ensimmäinen tapaus, kun oma urheilijani antaa positiivisen näytteen. Olen varmasti ollut onnekas siinä, sanoo Härkönen.

Dopingmenneisyys on periaatteellinen kysymys

Jukka Härkönen uskoo dopingtapauksien ja kiinnijäämisten myös puhdistavan lajeja entisestään.

Jos urheilijalla on ollut takanaan doping-tapaus, ja vaikka hän on saamansa tuomion kärsinyt, en silti ota urheilijan asioita hoidettavakseni.

Jukka Härkönen

Hän uskoo, ettei kisoissa nähdä käryjä.

– Loppujen lopuksi arvokisoissa ei jäädä kiinni. Mahdollisuus ei ole niin suuri kuin kilpailukauden ulkopuolella olevissa testeissä. Testimenetelmät ovat kehittyneet. Aiemmista olympialaisista on löytynyt valtavasti uusia käryjä, sanoo Härkönen.

Härkösellä on manageroitavaan kolmisenkymmentä urheilijaa, joista Rio De Janeiron suorituspaikoilla nähdään parikymmentä. Urheilijoita olisi enemmänkin tarjolla. Härkösen linja dopingin suhteen on tiukka.

– Jos urheilijalla on ollut takanaan dopingtapaus, ja vaikka hän on saamansa tuomion kärsinyt, en silti ota urheilijan asioita hoidettavakseni. Se on minulle periaatteellinen kysymys.

Lue seuraavaksi