Pakolaisurheilijat kisaavat Riossa omana joukkueenaan – Lue koskettavat tarinat

Jotkut pakolaisurheilijoista ovat aiemmin edustaneet kilpatasolla maita, joista he sittemmin lähtivät pakolaisiksi. Toiset taas kehittyivät olympiaurheilijoiksi pakolaisleirissä. Heitä kaikkia yhdistää halu antaa toivoa kymmenille miljoonille pakolaisille ympäri maailman.

urheilu
Pakolaisurheilijoiden Olympiajoukkue Riossa.
Pakolaisurheilijoiden olympiajoukkue Riossa.IOC

Rion perjantaina virallisesti alkaneissa kesäolympialaisissa on mukana joukkue, joka kilpailee kansainvälisen olympialipun alla. Joukkueen urheilijat asuvat ja harjoittelevat maissa, joissa heidät on hyväksytty pakolaisiksi.

Nämä kisoissa mukana olevat 10 urheilijaa edustavat neljää eri maata. Mukana on viisi juoksijaa Etelä-Sudanista, kaksi uimaria Syyriasta, kaksi judokaa Kongon demokraattisesta tasavallasta sekä yksi maratoonari Etiopiasta.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach toivoo, että pakolaisten mukanaolo kiinnittää huomiota heidän tilanteeseensa ja osoittaa, että pakolaiset ovat osa yhteiskuntaamme.

– Nämä urheilijat näyttävät maailmalle, että kokemistaan käsittämättömistä tragedioista huolimatta heillä on lahjakkuutta, osaamista ja luonteen lujuutta, joita he tuovat keskuuteemme, Bach sanoi.

Uimari Syyriasta haaksirikkoutui Välimerellä ja pelasti uimalla 20 ihmisen hengen

Uimari Yusra Mardini.
Uimari Yusra Mardini.IOC

Vasta 18-vuotias Yusra Mardini on kokenut elämässään enemmän kuin monet ikätoverinsa. Yusra on harrastanut uintia jo kauan ja edustanut Syyriaa nuorten arvokisoissa. Sisällissota tuhosi hänen kotinsa ja ajoi hänet pakolaiseksi, kuten miljoonat muutkin syyrialaiset.

Nuori nainen pakeni yhdessä Sarah-siskonsa kanssa ensin Libanoniin, sitten Turkkiin ja sieltä pienellä huonokuntoisella veneellä meren yli Kreikkaan. Veneessä oli 20 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa ei osannut uida. Vene alkoi upota ja ihmiset menivät paniikkiin. Yusra ja hänen siskonsa hyppäsivät mereen ja alkoivat vetää venettä uimalla.

– Uimme kolme ja puoli tuntia jääkylmässä vedessä ja vedimme uppoavaa venettä perässämme, hän kertoo.

Yusran ansiosta kaikki veneen matkustajat pelastuivat. Nyt he kannustavat uimaria olympiavoittoon.

Haluan osoittaa, ettei pakolainen ole ruma sana

Yusra Mardini

– Tunnen edustavani kaikkia pakolaisia ja haluan näyttää kaikille, että kärsimyksen ja myrskyn jälkeen koittavat tyynet ajat. Haluan osoittaa, ettei pakolainen ole paha sana, Yusra sanoo.

Uimari Yusra Mardini.
Uimari Yusra Mardini.IOC

Yusran matka ei päättynyt Kreikkaan.

Hän matkusti Saksaan, joka myönsi hänelle turvapaikan. Yusra on tyytyväinen elämäänsä Saksassa ja siihen, miten kehittynyt maa on. Myös tulevaisuudensuunnitelmat ovat selvät.

– Kun sota loppuu, aion palata kotiini Syyriaan ja kertoa kaikille siitä, miten Saksassa eletään.

Judoka Kongosta lukittiin häkkiin, jos hän hävisi

Judoka Yolande Busaka Mabika.
Judoka Yolande Busaka Mabika.IOC

29-vuotias Yolande Busaka Mabika on kotoisin pitkään sisällissodasta kärsineestä Itä-Kongosta.

Sodassa kuoli yli viisi miljoonaa ihmistä – enemmän kuin missään konfliktissa sitten toisen maailmansodan. Miljoonat joutuivat jättämään kotinsa, niin myös Yolande, joka joutui eroon perheestään ollessaan vain muutaman vuoden ikäinen.

Arvokisoissa hän on aiemmin edustanut entistä kotimaataan Kongon demokraattista tasavaltaa, kuten myös vuoden 2013 judon maailmanmestaruuskisoissa Brasiliassa. Ne kisat muuttivat hänen elämänsä.

Ehkä perheeni näkee minut kilpailemassa ja löydämme taas toisemme

Yolande Busaka Mabika
Judoka Yolande Busaka Mabika
IOC

Kisojen aikana valmentaja takavarikoi hänen passinsa ja rajoitti hänen ruoansaantiaan. Yolandea pelotti hävitä, sillä se merkitsi häkkiin lukitsemista kotimaassa. Hän pakeni hotellistaan Riossa kolme vuotta sitten ja kuljeskeli kadulla saadakseen apua.

Lopulta Yolande sai Brasiliasta turvapaikan ja pääsi valmennettavaksi arvostettuun olympiamitalisteja tuottaneeseen judoakatemiaan.

– En ole rikastunut judon avulla, mutta olen saanut siitä voimia. Itken usein, koska olen erossa perheestäni. Toivon tarinani olevan esimerkkinä kaikille, ja ehkä perheeni näkee minut kilpailemassa ja löydämme taas toisemme, hän sanoo.

Juoksija Etelä-Sudanista asui pakolaisleirissä ilman kenkiä

Juoksija Paulo Amotun Lokoro.
Juoksija Paulo Amotun Lokoro.IOC

Kun juuri itsenäistyneessä Etelä-Sudanissa syttyi uudelleen sisällissota, kasvatti 24-vuotias Paulo Amotun Lokoro kotikylässään karjaa. Nyt Riossa kilpaileva Lokoro ei sanojensa mukaan ollut koskaan käynyt kotikylänsä ulkopuolella ennen kuin joutui pakenemaan sotaa naapurimaa Keniaan.

– Kun sota syttyi, menimme piiloon metsään ja pysyimme siellä. Meillä ei ollut ruokaa, söimme vain hedelmiä, hän muistelee.

Haluan osoittaa vielä leirissä oleville pakolaisille, että olin yksi heistä ja nyt olen saavuttanut jotain

Paulo Amotun Lokoro

Hän asettui asumaan Kakuman pakolaisleiriin, joka on yksi maailman suurimmista. Siellä asuu lähes 200 000 pakolaista. Leirissä Lokoro alkoi omaksi yllätyksekseen pärjätä koulun juoksukisoissa. Hän voitti kisoja, vaikkei hänellä ollut edes juoksukenkiä.

Leiristä Lokoron löysi kuuluisa kenialainen kestävyysjuoksija Tegla Loroupe – moninkertainen mestari ja maailmanennätysnainen. Nykyään Lokoro harjoittelee yhdessä parhaiden kenialaisten kestävyysjuoksijoiden kanssa, ja tavoite Rion olympialaisissa on selvä.

– Haluan olla maailman paras, hän kertoo.

Lokorolle kisaaminen pakolaisjoukkueessa on kunnia-asia.

– Juoksen kaikkien pakolaisten puolesta. Haluan osoittaa vielä leirissä oleville pakolaisille, että olin yksi heistä ja nyt olen saavuttanut jotain, hän sanoo.

Juoksija Paulo Amotun Lokoro.
Juoksija Paulo Amotun Lokoro.IOC