Hyppää sisältöön

Insinööriliitto huolissaan Suomi–Ranska-maaottelusta – Nokia ilmoitti kiristävänsä säästötoimia

Insinööriliitto on huolissaan Nokian torstaina ilmoittamasta säästötavoitteiden kiristämisestä. Liitossa odotetaan lisää tietoa siitä, miten uusi kulukuri jakautuu yhtiön Suomen ja Ranskan toimintojen välillä.

Alcatel-Lucentin pääkonttori Pariisissa. Kuva: Chistophe Karaba / EPA

Insinööriliiton puheenjohtajan Samu Salon mukaan Suomesta on perinteisesti ollut helpompi ja halvempi irtisanoa väkeä. Nokia nosti vuotuista kustannussäästötavoitettaan ja tavoittelee nyt 1,2 miljardin euron vuotuisia kokonaiskustannussäästöjä vuoden 2018 aikana.

– Toistaiseksi ei ole selvinnyt, että mitä tämä säästötavoitteiden kiristäminen käytännössä tarkoittaa, Salo sanoo.

– Uhkana on, että maaottelu kääntyy jälleen kerran tappioksi, Salo jatkaa.

Salon mukaan siinä on selkeä ero, mitä irtisanominen maksaa eri maissa. Suomessa irtisanominen on hänen mukaansa lähestulkoon ilmaista.

Salon mielestä Suomen valtion pitäisi tukea suomalaisia yrityksiä saman kaltaisilla julkilausumilla kuin esimerkiksi Ranskassa on tehty.

"Ranska tukee omiaan"

Kun verkkolaitteita valmistava Nokia yhdistyi ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin kanssa, Ranskan poliittinen johto esitti vaatimuksia, että työpaikkoja ei vähennetä Ranskassa.

Insinööriliitossa toivotaan, että Nokia pohtisi vakavasti tuotevalikoimansa laajentamista panostamalla lisää tuotekehitykseen Suomessa.

– Näin Suomeen saataisin luotua lisää työtä ja mahdollisesti jopa uusia työpaikkoja Nokialle ja sen alihankintayrityksiin, Salo sanoo.

Analyytikko: Säästöt voivat osua pahemmin Suomeen

Analyysiyhtiö Inderesin teknologia-analyytikko Mikael Rautasen mielestä henkilöstövaikutusten arviointi on vielä liian aikaista, mutta hän uskoo, että säästöt saattavat osua pahemmin Suomeen kuin Alcatel-Lucentin toimintoihin.

–  Entinen Nokiahan oli puhtaasti mobiiliverkkoihin keskittyvä toimija ja Alcatel-Lucentilla oli huomattavasti enemmän muualle kuin mobiiliverkkoihin keskittynyttä toimintaa. Markkinan heikkous on nyt huomattavasti enemmän mobiiliverkkojen puolella ja sitä kautta säästöpaine saattaa osua pahemmin Suomeen, Rautanen sanoo.

.
.