Kylähullu, jolla on terveen paperit – poliisimies rakensi kirkon ja tuonelan lievittääkseen työstä tullutta ahdistusta

ITE-taiteilija Tapio Autio työskenteli 36 vuotta poliisina. Mies alkoi paeta työssä näkemiään kauheuksia kivimaalauksiin ja -rakennuksiin. Parinkymmenen vuoden jälkeen hänen ateljeestaan löytyy yli 200 kivimaalausta, kirkko, tuonela ja Kalevala-huone.

kulttuuri
ITE-taiteilija Tapio Autio ateljeensa sisäänkäynnin edessä.
ITE-taiteilija Tapio Autio ateljeensa sisäänkäynnin edessä.Tuomo Rintamaa / Yle

Tapio Autio aloitti ateljeensa rakentamisen Tapolanvuorelle Lappajärvelle vuonna 1995. Hän halusi purkaa poliisityössä syntynyttä ahdistusta kivimaalauksiin. Vähitellen mukaan alkoi tulla myös kivirakennelmat. 21 vuotta myöhemmin paikalla on valtava kivilinna, jossa on useita osastoja.

Ilman säröääniä Aution ateljeen rakentumista ei poliisissa seurattu. Rakentamisen alettua lähimmät työtoverit olivat viemässä miestä hullujenhuoneelle. Ennen pitkää tuli esimieheltä käsky työterveyshuollon pakeille.

– Kävin keskustelemassa elämästäni ja tekemisistäni. Kerroin avoimesti elämänfilosofiastani. Lopputuloksena oli lausunto jossa lukee, että ei aiheuta toimenpiteitä. Minulla on siis viralliset terveen paperit, Autio nauraa.

ITE-taiteilija Tapio Autio
Tuomo Rintamaa / Yle

ITE-taiteilija kuvailee Tapolanvuoren ateljeetaan omaksi taistelukentäkseen. Paikalle on noussut kirkko, metsästysaiheinen huone, iso alttari, tuonela, enkelihuone, lammasalttari ja Kalevala-huone.

– 21 vuotta olen täällä vapaa-aikanani, omilla rahoillani ja voimillani haastanut lähinnä itseäni fyysisesti ja henkisesti. Jokaisella meillä on oma taistelukenttänsä, josta haetaan myös kasvua.

36 vuotta poliisivoimissa näkyy Aution töissä.

– Poliisin työssä olen nähnyt ihmisen pahuuden. Tämä on ollut henkireikä, kun on tehnyt kipeää sieluun ja sisimpään. Täällä hiljaisuudessa on tullut moniin kysymyksiin vastauksia, mutta moni on jäänyt myös vastausta vaille. Pahinkin ateisti joka on käynyt täällä, tuntee rauhaa kirkossani.

– Suojelusenkelihuoneeni ajatus lähti siitä, kun olen monesti onnettomuuspaikoilla ihmetellyt ihmisen elämän päättymistä sekunnin sadasosassa. Miksi näin tapahtuu? Kysymyksiä joihin ei saa vastauksia, Autio sanoo.

Kristinuskoa ja kansanperinnettä

Ateljeessa yhdistyvät kristinuskon kuvasto kansanperinteeseen ja Kalevalaisiin tarinoihin. Alttarimaalauksessa mies kantaa raskasta taakkaa. Aihe tulee Aution omasta poliisikokemuksesta.

Luonnon muovaama alttarikivi ja alttarimaalaus.
Luonnon muovaama alttarikivi ja alttarimaalaus.Tuomo Rintamaa / Yle

– Alttarimaalauksessa näkyy sen poliisimiehen tuska, joka on vienyt kuolinviestin onnettomuudessa kuolleen lapsen äidille. Äiti on pudonnut tuskasta huutaen polvilleen.

Tapio Aution ateljeen metsästysaiheisia kuvia
Tuomo Rintamaa / Yle

Myös metsästys on yksi Aution töiden kantava teema. Hän ajattelee sitä hiljaisuuden riittinä, henkireikänä jolloin voi käsitellä erilaisia ongelmia. Kalevalan tarinoissa hän puolestaan näkee paljon viisautta myös tämän päivän ihmiselle.

Tapio Aution ateljeen Kalevala-aiheinen maalaus.
Tuomo Rintamaa / Yle

– Kun Väinämöinen laulaa Joukahaisen suohon, voi nähdä kuinka helppoa on lyödä toista ihmistä, ivata, nauraa ja häpäistä. Sanoilla lyödään, se on kuin käärmeen kieli tuo ihmisen kieli. Pahuudessaan nuo sanat syövät kuin rotta ihmistä sisältäpäin. Pahuus tulee kuitenkin takaisin tavalla tai toisella.

Tuonelan portaat ja lammasalttari

Ateljeen keskeneräisessä osassa, tuonelassa, Autio haluaa kuvailla ihmisen sisäistä kamppailua. Taiteilija löytää tuonelasta pohjalaisen naisen.

– Tuonelassa hyvä ja paha vuorottelevat. Käymme taistelua siitä, tuotammeko toiselle ihmiselle hyvää vai pahaa. Siellä on kuvattu sarvipää, joka asuu meissä kaikissa ja tulee esiin jossain elämänvaiheessa. Sanotaan, että pohjalainen nainen on itse piru, mutta positiivisella tavalla. Monessa pohjalaistalossa nainen pitää ohjat käsissään, hoitaa talouden ja pitää miehen kurissa eikä anna juopotella.

Tapio Aution ateljeen tuonela.
Kiviportaat johdattavat tuonelaan.Tuomo Rintamaa / Yle

– Lammasalttarilla on 99 lammasta, joukossaan mustia lampaita. Ne kuvaavat ihmisiä, jotka eivät löydä itseään tai innoittajaa. Musta lammas on ihmisenä erittäin lahjakas yksilö, joka taistelee itsensä kanssa. Taistelun voittaa se, joka löytää innoittajan ja lähtee elämään, Autio sanoo.

Kivi saa jalat alleen

Tapio Aution ateljeessa on käsitelty puolitoista miljoonaa kiloa kiveä. Niitä on siirretty vipuvarrella, suurimpia myös kaivurilla.

– Muinainen ihminen jätti oman raapaisujälkensä näihin kiviin ja minäkin haluan jättää omani näihin Alajärven Viranperän liuskekiviin. Maalaukset syntyvät akryylivärillä neljään tasoon pienillä värimäärillä ja siihen venelakka päälle. Nyt täällä on yli 200 maalausta.

Ateljeen lammasalttari. 99 lampaan joukossa on myös mustia lampaita.
Ateljeen lammasalttari. 99 lampaan joukossa on myös mustia lampaita.Tuomo Rintamaa / Yle

Työvuosien hyvät ja huonot hetket innoittavat taiteilijaa jatkossakin.

– Olen nähnyt ihmisen pahuuden. Työssä oli hyviä ja iloisia hetkiä, mutta muutaman kerran hihna pyörähti. Kipeää teki sielulle ne muutamat vaikeat tapaukset. Erityisesti omaisten tuska ja hätä koskettivat. Se jäi korvien väliin ja piti täällä Tapolanvuorella käydä läpi.

Aution mukaan aika näyttää, kasvaako hänen ateljeensa vielä nykyisestä paljon. Ideat tulevat luonnostaan sykäyksittäin.

– Olen pyrkinyt siihen, että hyvyys tulee näissä teoksissa esiin. Moni on sanonut, että näissä teoksissa on syvä rauha ja energinen voima, joka rauhoittaa mielen. Joku näkee että tekijällä on ollut paha olo ja kipu sisällä.