1. yle.fi
  2. Uutiset

Kartonkipuristin hämmentää Rinki-keräyspisteillä – vain käynnistetty laite lyttää jätteen pieneen tilaan

Moni muovia ja kartonkia Rinki-keräyspisteelle vievä unohtaa käynnistää puristimen sen jälkeen, kun on työntänyt pakkaukset säiliöön. Silloin säiliö näyttää seuraavalle asiakkaalle täydeltä. Jätepuristinyhtiö on julkaissut videon, joka opastaa jätepuristimen käyttöön.

Kotimaan uutiset
Rinki-kierrätyspiste
Pekka Niiranen / Yle

Uudet jätepuristimet muovin ja kartongin keräyspisteissä ovat herättäneet hämmennystä.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa jätepuristin on sekä Kotkassa että Kouvolassa Prisman Rinki-pisteellä.

Moni muovia ja kartonkia Rinki-keräyspisteelle vievä unohtaa käynnistää puristimen sen jälkeen, kun on työntänyt pakkaukset säiliöön. Silloin säiliö näyttää seuraavalle asiakkaalle täydeltä. Tomi Turunen puristimia toimittavasta Europress Oy:stä sanoo, keräyspisteestä tulee ympäristöhaitta, kun jätteitä jätetään täydeltä näyttävän säiliön ulkopuolelle.

Puristin käynnistyy vihreää käynnistysnappia painamalla. Europress on julkaissut videon (siirryt toiseen palveluun), joka opastaa jätepuristimen käyttöön.

Pahvi- ja kartonkipuristimia on sijoitettu vilkkaimmassa käytössä oleville keräyspisteille koko maassa. Tomi Turunen kertoo, että vuoden loppuun mennessä puristimia on tarkoitus olla käytössä 400.

Puristin litistää muovi- ja kartonkipakkaukset pieneen tilaan, jolloin säiliöön mahtuu jopa 4-5 tonnia jätettä.

– Olemme yllättyneet siitä, miten paljon muovi- ja kartonkipakkauksia tuodaan Rinki-pisteisiin. Tyhjennettävissä puristinsäiliöissä on ollut jopa 5 tonnia jätettä, Tomi Turunen sanoo.

Lue seuraavaksi