1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pankkitoiminta

Osuuspankki: Asuntolainojen määrä kasvoi alkuvuonna roimasti

Keski-Suomen Osuuspankki jatkoi alkuvuonna hyvässä vireessä. Etenkin asuntorahoituksen kasvu oli vahvaa, sillä pankki myönsi uusia asuntolainoja jopa neljänneksen enemmän kuin tammi-kesäkuussa 2015.

pankkitoiminta
Osuuspankin kyltti.
Yle

Keski-Suomen Osuuspankki kerrytti alkuvuonna vertailukelpoista liikevoittoa 13,9 miljoonaa euroa. Viime vuonna tammi-kesäkuun vastaava tulos oli 10,5 miljoonaa euroa. Kokonaisliikevoitto jäi pankissa kuitenkin viime vuotta alhaisemmaksi, ero johtuu pankin mukaan viime vuonna saaduista kertaluotoisista osakkeiden myyntivoitoista ja lisäosingoista.

Alkuvuoden kehityksen taustalla on pankin mukaan asiakasmäärän kasvu sekä vahvistunut luottojen kysyntä. Esimerkiksi asuntolainoja myönnettiin peräti 25 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myös ASP-säästäjien määrä kasvoi kolmanneksella.

Toimitusjohtaja Pasi Sorri on tulokseen tyytyväinen, sillä pankkien sääntely on lisääntynyt ja kulut kasvaneet.

– Tulos on aikalailla vuosisuunnitelman mukainen. Viime vuoteen nähden esimerkiksi lisäksi tulivat vakausrahastomaksu ja likviditettipuskurimaksu, joista aiheutuu kulurasitetta. Koko vähittäispankkitoimiala on aika isossa muutoksessa asiakaskäyttäytymisen ja erityisesti digitalisaation kautta. Melkein viikottain tai vähintään kuukausittain voidaan lukea, että joku toimija on aloittanut pankkitoiminnan. Asiakkuuksista kilpaillaan kovaa tällä hetkellä.

Asuntokauppa vauhdittunut

Myös asuntokaupan alkuvuosi Jyvässeudulla on ollut pankin mukaan hyvä. Käytettyjen asuntojen kauppaa on tehty toimialalla hieman enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Kasvua Jyvässeudulla oli 2,1 prosenttia ja Jyväskylässä 5,2 prosenttia. Keski-Suomen OP-kiinteistökeskuksen tekemien käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi Jyvässeudulla 17 prosenttia.

– Jossain vaiheessa perheasuntojen kaupassa oli hitautta, nyt on ilahduttanut, että niistäkin käydään kauppaa. Pienempien sijoitus- ja vuokra-asuntojen kauppa on käynyt Jyvässeudulla koko ajan melko hyvin, Sorri toteaa.

Pasi Sorria haastatteli Pauliina Tolvanen.

Lue seuraavaksi