1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. toinen maailmansota

Sodan aikaisista jäänteistä tunnetaan Lapissa vain pieni osa

Toisen maailmansodan aikaisia jäänteitä tuhoutuu Lapissa koko ajan. Kohteita on niin paljon, ettei kaikkia pystytä selvittämään ja suojelemaan.

toinen maailmansota
Alpo Siivola bunkkerin edessä.
Alpo Siivola esittelee. Joutsijärven bunkkeri Kemijärvellä on massiivinen rakennus. Sen valamiseen tarvittiin 400 kuutiota betonia ja yli 10 tonnia rautaa. Joutsijärvellä on viisi tällaista suomalaisten rakentamaa korsua, joista tämä yksi (kuvassa) on nähtävyytenä.Jorma Korhonen / Yle

Museoviraston erikoistutkijan Veli-Pekka Suhosen mukaan Lapin toisen maailmansodan aikaisien jäänteiden inventointi vaihtelee suuresti alueittain. Koko Lapin kohteista tunnetaan vain pieni osa.

Jotkut kohteet kuten Salpalinja tunnetaan hyvin, samoin kuin eräät saksalaisten linnoitteet, mutta kokonaiskuva on vielä hakusessa. Suhosen mukaan kokonaisuus täytyisi olla tiedossa, ennen kuin jäänteiden merkittävyyttä ja arvottamista voitaisiin arvioida tarkemmin, jotta tiedettäisiin, mitä pitäisi ehdottomasti säilyttää.

Paikallistasolla toisen maailmansodan aikaiset kohteet saatetaan tuntea todella hyvin, mutta Helsingin rekisterissä ei ole välttämättä niistä tietoa. Tieto jäänteistä karttuu pikku hiljaa vuosien kuluessa, kun alueita inventoidaan maankäyttöhankkeiden kuten kaavoittamisen yhteydessä.

– Sitten ylipäätään, että mikä on toisen maailmansodan kohde. Ne eivät ole pelkästään linnoitteita, siellä on sairaaloita, sotavankileirejä, ties mitä tehtaita ja lentokenttiä. Se on niin suuri kohdejoukko, että vaatii aikaa, että siitä saadaan kokonaiskuva, Suhonen selittää.

Hänen mukaansa jäänteitä on niin paljon, ettei kaikkia kohteita saada välttämättä koskaan selville. Lapin kohdalla selvitystyö vaatisi erilaisia tutkimusprojekteja.

– Lappi on suurelta osin metsää ja erämaata, niin siellä kaavoittamista on harvemmin.

Suhosen mukaan jäänteitä tuhoutuu koko ajan. Materiaalia on niin valtavasti, ettei kaikkia pystytä selvittämään ja suojelemaan. Tutkijoiden ja suojeluviranomaisten kiinnostus kohteisiin on herännyt melko vasta.

– Eihän siitä ole kovinkaan montaa vuotta, kun näitä Lapin sotaromuja aktiivisesti siivottiin pois metsistä pois maastoa rumentamasta, Suhonen muistuttaa.

Lue seuraavaksi