Liigasta luopuvan JYP Naisten ex-päävalmentaja: Homma ei toiminut ammattimaisesti

SM-liigasta luopuvan JYP Naisten entinen päävalmentaja Katja Saari sanoo, että joukkueen kontolle jäi liikaa vastuuta muustakin kuin itse pelaamisesta. Saari ei kuitenkaan ole katkera JYPille – sen sijaan hän toivoo, että naiskiekkoilun asemasta keskusteltaisiin laajemmaltikin.

JYP naiset
JYP Naiset juhlivat Suomen mestaruutta.
Jenni Laine

Jyväskylästä jysähti torstaina kiekkouutispommi, kun JYP Naisten kerrottiin jättävän sarjapaikkansa SM-liigassa. Julkisuuteen annetun selityksen mukaan joukkueelta hajosi pohja, kun melkein kaikki pelaajat siirtyivät Jypistä muualle.

SM-sarjasta luopuminen yllätti silti kiekkoväen – JYP Naiset on paitsi viime kauden Suomen mestari, myös Jääkiekkoliiton tänä vuonna palkitsema Vuoden seurajoukkue.

Entisen päävalmentajan mukaan joukkueen kontolle jäi liikaa vastuuta muustakin kuin itse pelaamisesta – esimerkiksi kauden budjetin haaliminen.

– Normaalistihan valmentaja miettii, että kuinka valmennetaan, meidän seurassa valmentaja miettii myös, että kuinka budjetti saadaan kasaan, Katja Saari kuvailee tuntoja.

Saaren mukaan seuraorganisaatio ei pyörinyt naisjoukkueen taustalla ammattilaistason vaatimalla tavalla.

– Ei meillä talouskaan ole ikinä ollut hyvillä kantimilla, eikä päästy esimerkiksi aina Synergia-areenalle pelaamaan. On aika vaikeaa myydä vaikkapa otteluisännyyksiä, jos ei tiedä, pelaako harjoitushallissa vai päähallissa.

"Naisjääkiekko on vielä uusi asia"

JYPin organisaation taholta toimitusjohtaja Aku Vallenius kommentoi naisten liigataipaleen päättymistä Ylelle vain lyhyesti tekstiviestitse. "Valitettava uutinen. Toivottavasti näemme naiskiekkoa Jyväskylässä jälleen tulevaisuudessa."

Saari ei kuitenkaan ole katkera JYPin organisaatiolle, eikä halua repiä vastakkainasettelua.

– Naisten kiekko on Suomessa vielä uusi asia. Meillä ei oikein ole kulttuuria siihen, että se nähtäisiin hienona juttuna ja huippu-urheiluna. Viime keväänä [mestaruuden aikaan] Jyväskylässä se oli ensimmäistä kertaa niin, Saari miettii.

– Ehkä tätä tarvittiin, että herätään laajemminkin pohtimaan sitä, halutaanko naisten jääkiekko urheiluksi muun rinnalle?

Saari ei ota kantaa joukkueen sisäisiin ristiriitoihin, joita maalivahti Meeri Räisänen väläytteli hajoamisen syyksi Ilta-Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

– Meillä on ollut sitoutunut ja räiskyvä joukkue. Osa satsaa kiekkoon niin, että halutaan kansainväliselle huipulle, jotkut taas sitten haluavat pelata kiekkoa. Se on hankala yhtälö.

Katja Saarta haastatteli Minna Matintupa.