Örön bunkkereissa sukelletaan sotahistorian syövereihin

Matkailijat ohjataan ensi kesänä Örön linnakesaarella 6–7 metrin syvyyteen. Maanalaisten bunkkereiden ja tykkien kunnostus alkaa syyskuussa.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Örön bunkkereissa sukelletaan sotahistorian syövereihin
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Örön bunkkereissa sukelletaan sotahistorian syövereihin

Sotahistoriaan pääsee tutustumaan uudella tavalla Örön saarella kesällä 2017. Opastettu elämyspolku vie tykeille ja bunkkereihin. Örön eteläniemen linnakkeessa on ammusvarastoja, bunkkereita ja kolme tykkiä.  Myös yhden tykin alakerta avataan.

Kun laskeudutaan maan alle, tarvitaan opas mukaan.

Yksi Örön tykeistä on nähtävissä kesällä 2017. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Tietysti meidän täytyy hiukan tehdä tutkimuksia tiloissa ja selvittää homepitoisuudet. Ilman täytyy olla hengitettävässä kunnossa. Täällä on nyt aika kosteaa, mutta 1980-luvun puolella tilat olivat käytössä, kertoo erikoissuunnittelija Jouni Vuorinen Metsähallituksesta.

Entinen varusmies oli innoissaan

Jouni Vuorinen esitteli tiloja ennakkoon Ylelle ja pienelle joukolle matkailijoita.

Kunpa pääsisi vielä kerran ampumaan tykillä.

Ari Korpelainen

Asepalvelustaan saarella suorittanut Ari Korpelainen oli innoissaan tiloista.

– Täällä on valmisteltu ammuksia. Täällä olivat miehistön suojatilat ainakin siihen aikaan, kun itse olin täällä. Täällä saatettiin yöpyäkin, muistelee Korpelainen.

Örön ammusvarastossa on punaiset seinät. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Mieleen tulee mukavia muistoja.

– Nämä olivat parhaat tilat. Kunpa pääsisi vielä kerran ampumaan tykillä, naurahtaa Korpelainen.

Vakituisia asukkaita?

Örön saari on ollut avoinna matkailijoille kesästä 2015. Ensimmäisenä vuonna kävijöitä oli 25 000. Vuoden 2016 aikana on käynyt jo 20 000 vierailijaa.

Erikoissuunnittelija Jouni Vuorinen kertoo, että Metsähallituksen urakka alkaa olla kohta valmis. Rakennuksia on saneerattu ja paikkoja korjattu. Heinäkuussa avautui hotelli.

Bunkkereihin johtavat kunnolliset portaat. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Bunkkereiden avaaminen mahdollistaa koko Örön eteläniemen linnakkeen esittelyn. Se on yksi parhaiten kokonaisena säilynyt linnake. Toivotaan, että näin saadaan ensi kesäksi uutta, jännää nähtävää, kertoo Vuorinen.

Suunnitelmissa on tehdä linnakealueesta suhteellisen kattava näyttely. Koko saaren kannalta tärkeintä olisi saada väkeä tulemaan jokaisena vuodenaikana.

– Suuri haaste on saada tänne ympärivuotinen liikenne. Toinen asia on saaren osittainen asuttaminen. Voimme vuokrata kahdeksan asuntoa pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla, kertoo Vuorinen.