Olli-Pekka Karjalaisen viesti kotikatsomoihin: Spekuloida saa, mutta kisaturistiksi nimittely ei ole sopivaa

Urheilijayhdistyksen puheenjohtajan Olli-Pekka Karjalaisen mielestä kaikenlainen spekulointi ja jossittelu kuuluu olennnaisena osana penkkiurheiluun. Kotikatsomoissa olisi hyvä kuitenkin pitää mielessä tappionkin hetkellä, että jokainen urheilija on lunastanut paikkansa olympialaisissa kovalla työllä.

urheilu
Olli-Pekka Karjalainen
Olli-Pekka KarjalainenTomi Hänninen

Entinen moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen osallistui uransa aikana olympialaisiin kolme kertaa. Urheilijana hän kuuluu siihen vähemmistöön, joka on päässyt olympialaisiin useammin kuin kerran.

Valtaosalle urheilijoista olympialaiset ovat ainutkertainen tapahtuma, jonka eteen on tehty työtä vuosia, joissakin tapauksissa jopa vuosikymmeniä.

– Kyllä siihen paljon latausta liittyy. Kisoissa sitten katsotaan, kuka on sillä hetkellä fyysisesti ja henkisesti vahvin, toteaa Karjalainen.

Jokainen on paikkansa ansainnut

Omat paineensa urheilijalle luo penkkiurheileva kansa, jonka odotukset ovat suuret ja joka pettyy ankarasti joka kerta, kun odotukset eivät täyty. Urheilun parhaat asiantuntijat löytyvät ainakin tappion hetkellä kotikatsomoista, television ääreltä.

– Ilman penkkiurheilua ei olisi huippu-urheilua, huomauttaa Karjalainen. Hän suo penkkiurheilijoille täyden oikeuden spekuloida ja jossitella urheilijoiden suorituksia, koska "se on olennainen osa sitä juttua".

Sitä Karjalainen ei kuitenkaan hyväksy, että urheilijoita nimitellään "kisaturisteiksi". Niitä puheita ei hänen mielestään kenenkään urheilijan tarvitse kuunnella.

– Jokainen olympialaisiin valittu urheilija on paikkansa usein vuosikymmenten työllä, tarmolla ja uhrautumisella lunastanut. On tehty rajat, saavutettu rankingpisteet tai pärjätty karsintakilpailuissa. Niin ei tarvitse ajatella, että ei olisi oikeutta osallistua kisoihin.

Paineita ja jännitystä huippu-urheilija joutuu joka tapauksessa kestämään.

– Ehkä uran loppuvaiheessa ymmärsin paremmin, että paineensietokyky ei ole mikään pelkästään annettu ominaisuus vaan siihen voi kasvaa ja sitä voi harjoitella. Suurin osa urheilijoista joutuu läpikäymään jonkinlaisen prosessin ja sitä kautta kasvamaan kisatilanteeseen.

Menestyminen on pienestä kiinni

Karjalainen itse sanoo olleensa valmis kilpailuun kolmansissa olympialaisissaan Pekingissä. Silloin moukarikisan finaalissa tuli kauden paras heitto ja palkintona siitä kuudes sija.

Olli-Pekka Karjalainen korostaa, että menestyminen olympialaissa voi olla hyvinkin pienestä kiinni. Sen hän tietää omasta kokemuksestaankin. Voi tulla yllättävä loukkaantuminen tai sairastuminen tai vain osua huono päivä väärään kohtaan.

– Mutta niin se vain on. Jonkun täytyy voittaa ja jonkun olla 30. Suomalaisten sijoitukset Riossa ovat toivottavasti tältä väliltä.

Karjalainen on lähdössä Rion kisoihin Kuortaneen urheiluopiston edustajana. Hänen tehtävänään on siellä edistää urheiluopiston kansainvälisiä kontakteja. Tiedossa on lukuisia palavereja eri yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Työreissu siis, mutta pieni toive on, että pääsisi miesten moukarifinaalin katsomaan. Se olisi tietysti kova juttu itselle.