Pohjoisessa siirtolapuutarhassa viljelyä tärkeämpää on puutarhaharrastuksen sosiaalinen merkitys

Toistakymmentä vuotta sitten Tornioon perustetusta Meri-Lapin ainoasta siirtolapuutarhasta on tullut pienen, mutta aktiivisen joukon kohtaamispaikka. Kaakkurin puutarhan palstoista vain noin puolet on tätä nykyä aktiivisessa käytössä. Viljelyä tärkeämpää pohjoisessa lieneekin puutarhaharrastuksen sosiaalinen merkitys.

siirtolapuutarhat
Siirtolapuutarhamökin piha Tornion siirtolapuutarhassa.
Kemiin halutaan Tornion tapaan siirtolapuutarhamökkejä.Kyösti Vaara/Yle

TornioPienimuotoisen viljelyn ja sosiaalisen yhteiselon yhdistelmä on saanut Kaakkurin kaupunginosaan syntymään parinkymmenen siirtolamökin yhdyskunnan. Erityisesti varttuneempi on väki on löytänyt siirtolapuutarhasta toisen kodin.

– Täällä on aika paljon iäkkäitä pariskuntia, jotka ovat muutoin keskenään kotona. He tulevat tänne sitten saamaan virikkeitä muilta, kertoo Tornion siirtolapuutarhayhdistyksen sihteeri Kaarina Kivilompolo.

Torniossa siirtolapuutarhan sydämestä löytyy yhteinen huoltorakennus saunoineen. Vuokralaisilla on yhteisiä talkoopäiviä sekä hoidettavanaan yhdistyksen yhteispalsta. Sosiaalinen luonteenlaatu onkin siirtolapuutarhalaiselle tärkeä ominaisuus.

– Täällä on tärkeää, ettei vaan puuhastele yksin omalla palstalla vaan tulee muiden kanssa tekemään yhteisiä asioita, sanoo Kivilompolo.

Ryppyotsaisesta ryytimaan pidosta ei torniolaisyhteisössä ole kyse. Viljelyä tärkeämpää pohjoisessa on puutarhaharrastuksen sosiaalinen merkitys.

"Siirtolamökin ostaminen oli todella hyvä hankinta"

Ensimmäistä siirtolapuutarhakesäänsä viettävät Marja Matikainen ja Toivo Rinne ovat mökkihankintaansa enemmän kuin tyytyväisiä.

– Täällä olemme olleet kolme kuukautta käytännössä yhteen menoon. Kotona ei ole käyty kuin joskus pyykkiä pesemässä ja avoimien ovien päivään ruokaa laittamassa, kertoo Marja Matikainen.

Aamu-uinti on Matikaiselle tärkeä osa kesäpäivää.

– Ainoastaan ukonilma on kertaalleen estänyt uimisen, sanoo Matikainen.

– Siirtolamökin ostaminen oli todella hyvä hankinta, miettii Matikainen.

Matikaisella ja Rinteellä on selkeä työnjako, niin puutarhassa kuin kaupungissa sijaitsevassa kerrostaloasunnossakin.

– Minä olen täällä renkinä, sanoo pilke silmäkulmassa Toivo Rinne, joka on talven aikana remontoinut sisältä.

– Ja minä olen sitten kaupungissa hänelle piikana, naurahtaa Matikainen.