Englannin keskuspankilta odotettu päätös – ohjauskorko laskee ennätysalas Brexitin takia

Englannin keskuspankki laskee odotetusti ohjauskorkoaan ja lisää määrällistä elvytystä. Pankin ennusteen mukaan Britannian talousnäkymät ovat synkentyneet kesäkuun Brexit-kansanäänestyksen jälkeen.

Ulkomaat
Bank of England Lontoo.
AOP

Englannin keskuspankki (BOE) ilmoitti tänään torstaina laskevansa ohjauskorkoaan ennätyksellisen alas 0,25 prosenttiin tukeakseen EU-eroon johtavan kansanäänestyksen jäljiltä horjuvaa taloutta. Kyseessä on ensimmäinen kerta seitsemään vuoteen, kun Englannin keskuspankki on koskenut ohjauskorkoon. Vuoden 2009 finanssikriisin aikaan pankki laski ohjauskoron 0,5 prosenttiin, mitä alempana BOE:n ohjauskorko ei ole aiemmin käynyt.

Keskuspankki ilmoitti myös paisuttavansa määrällisen elvytyksen ohjelmaansa ja ostavansa valtion velkakirjoja 60 miljardilla punnalla (noin 72 miljardia euroa).

Kesäkuun Brexit-kansanäänestyksen jälkeen Britannian talouden tilaa ennakoivat ostopäällikköindeksit ja kuluttajaluottamusmittarit ovat romahtaneet. Markkinoilla yllätyttiin, kun Britannian keskuspankki ei vielä heinäkuun kokouksessaan leikannut ohjauskorkoa. Nyt keskuspankki katsoo saaneensa tarpeeksi tietoa Brexitin talousvaikutuksista reagoidakseen tilanteeseen.

BOE julkisti tänään myös talousennusteen, jonka mukaan Britannian talouskasvu tulee olemaan ensi vuonna 0,8 prosenttia aiemmin ennustetun 2,3 prosentin sijaan. Vuoden 2018 kasvuennuste leikattiin 1,8 prosenttiin aiemmasta 2,3 prosentista. Kuluvan vuoden kasvuennuste pysyi ennallaan 2 prosentissa.