Hetkinen – Mitä Hollywood-tähti tekee suomalaisen puiston havainnekuvassa?

Olet ehkä joskus kiinnittänyt huomiota havainnekuvissa käppäileviin hahmoihin. Joskus niiden joukosta saattaa löytyä todellisia yllätyksiä. Sellainen tuli vastaan Oulun uutta Kuusisaarta esittävästä havainnekuvasta.

Kuva: Oulun kaupunki / Ramboll

Selailen kuvia kauniista, aurinkoisesta Oulun Kuusisaaresta.

Tai itse asiassa kuvia siitä, miltä alueen pitäisi näyttää aika tarkalleen vuoden päästä, kun Kuusisaaren juuri käynnistyvät perusparannustyöt saadaan myllättyä valmiiksi.

Houkuttelevissa havainnekuvissa tunnelmoidaan uudessa Kuusisaaressa. On piknik-aluetta, koripallokenttää, läikehtivää vettä ja hyväntuulisen näköisiä ihmisiä. On kahvinjuojia, jäätelönsyöjiä, suuteleva pariskunta ja nainen pikkutyttö sylissään.

Tässä on varmaan konsultilla tapahtunut inhimillinen työtapaturma.

Matti Matinheikki

Naisen ja lapsen kohdalla pysähdyn. Heissä on jotakin tuttua. Selvästi tuttua. Katson hieman tarkemmin, hieman lähempää.

Sitten huomaan. Tämä henkilö tässä ei ole ihan tavallinen kaduntallaaja. Hänhän on Hollywood-näyttelijä Michelle Williams. Sylissä äitiään lempeästi koskettaa Matilda Ledger, edesmenneen Jokeri-näyttelijän ja Oscar-palkitun Heath Ledgerin tytär.

Miten ihmeessä Hollywood-tähti, muun muassa Brokeback Mountainista, My Week with Marilyn -elokuvasta ja nuorisosarja Dawson’s Creekistä tutuksi tullut Williams, Louis Vuittonin mainoskasvo, on päätynyt kävelemään Oulun Kuusisaaren havainnekuvamaisemiin jälkikasvunsa kanssa?

"Tässä näyttää käyneen harmillinen sattuma..."

Soitto Oulun kaupungille.

Kaupungininsinööri kuuntelee hiljaa, kun kerron, kuka Kuusisaaren havainnekuvissa patsastelee. Hän toteaa lopulta hieman hämmentyneen kuuloisena, ettei kyllä tiedä asiasta mitään ja sanoo, että tätä pitää vähän selvittää.

Jäljet johtavat nopeasti Ramboll Finland Oy:n luokse, kansainväliseen suunnittelu- ja konsultointialan yritykseen. Ramboll on tehnyt Kuusisaaren perusparannustöiden havainnekuvat Oulun kaupungin tilauksesta.

Suunnittelija on etsinyt vain mahdollisimman sopivaa sekä hyvännäköistä kuvaa ja löytänyt kuvapankista kyseisen otoksen.

Annukka Lehto

Rambollilla ollaan yhtä ymmyrkäisinä kuin kaupungillakin. Kellään ei tunnu olevan hajuakaan siitä, miten ihmeessä Williams on päätynyt heidän kuviinsa.

Kun palaan Rambollin kanssa asiaan vuorokauden päästä, vyyhti on auennut ja viestintäkonsultilla on antaa vastauksia.

– Tässä on nyt näyttänyt käyneen harmillinen sattuma, Annukka Lehto aloittaa.

Lehdon mukaan Michelle Williamsin ja hänen lapsensa kuvaa ei ole laitettu Kuusisaaren havainnekuviin missään nimessä tarkoituksella. Kuva on ladattu Rambollin käyttämästä kaupallisesta kuvapankkipalvelusta hakusanoilla "nainen ja lapsi". Kukaan Rambollilla ei ollut tunnistanut näyttelijää kuvasta.

– Luulen, että suunnittelija on etsinyt vain mahdollisimman sopivaa sekä hyvännäköistä kuvaa ja löytänyt kuvapankista kyseisen otoksen.

Lehdon mukaan yleensä havainnekuvissa pyritään käyttämään tavallisen näköisiä, tunnistamattomia hahmoja.

Kuvakaappaus Oulun kaupungin nettisivuilta. Kuva: Oulun kaupunki

Hollywood-tähti on havainnekuvassa harvinaisuus

Lisää puheluita. Oulun kaupungin yhdyskuntajohtajan Matti Matinheikin saan luurin päähän lomalta. Havainnekuvaepisodi saa Matinheikinkin yllättymään.

– Tässä on varmaan konsultilla tapahtunut inhimillinen työtapaturma, Matinheikki mietiskelee.

Michelle Williamsiako ei siis otettu tietoisesti Rambollin ja kaupungin yhteisellä päätöksellä mainostamaan kasvojaan kohottavaa Kuusisaarta?

Yhdyskuntajohtaja purskahtaa nauruun.

Tulemme tarkastelemaan kuvapankkikäytäntöjämme jatkossa.

Annukka Lehto

– No ei. Sinällään meidän pitäisi saadakin joku ihan luvan kanssa mainostamaan Kuusisaarta ja sen hienoja perusparannustöitä, mutta ei sitä ihan tällä tavalla voida toteuttaa, hän naurahtaa.

Yhdyskuntajohtaja Matinheikki on nähnyt uransa aikana yhden jos toisenkin havainnekuvan. Tämä on kuitenkin aivan ensimmäinen kerta laatuaan, kun niissä seisoo Hollywood-tähti.

– Eiköhän tämä kerta ollut myös viimeinen tätä laatua, Matinheikki sanoo.

Hänen mukaansa asia ei kuitenkaan todennäköisesti johda jatkotoimiin kaupungin osalta.

Kuvapankkikäytännöt syyniin

Tismalleen sama Kuusisaaren havainnekuvaan päätynyt Michelle Williamsin ja Matilda Ledgerin kuva löytyy nopean haun perusteella myös netistä.

Kuva on julkaistu julkkisjuoruja ja viihdeuutisia julkaisevalta Just Jared -sivustolta (siirryt toiseen palveluun).

Tilanne on siksikin erityisen mielenkiintoinen, että julkisuudessa olleiden tietojen perusteella Michelle Williamsin tiedetään olevan hyvin tarkka sellaisten kuvien julkaisemisesta, joissa on hänen alaikäinen tyttärensä.

Meidän pitäisikin saada joku mainostamaan Kuusisaarta ja sen hienoja perusparannustöitä, mutta ei sitä ihan tällä tavalla voida toteuttaa.

Matti Matinheikki

Netistä löytyvien tietojen perusteella Williams on muun muassa käskenyt joskus joitakin uutis- ja viihdesivustoja poistamaan Matildasta julkaistuja kuvia, ja näin on myös hänen pyynnöstään tehty.

Miten Michellen ja Matildan kuva sitten on päätynyt Rambollin käyttämään kuvapankkiin? Sitä ei Rambollillakaan tiedetä.

Viestintäkonsultti Annukka Lehto kertoo, että asia käydään yrityksen sisällä läpi.

– Tulemme tarkastelemaan kuvapankkikäytäntöjämme jatkossa.

Melko suurella varmuudella myös minä tulen tulevaisuudessa katsomaan entistä tarkemmalla silmällä, ketä julkkiksia havainnekuvissa lymyileekään.