Lehti: Saamelaispoliitikko erosi äänestysluettelosta protestina Norjan valtiolle

Saamelaispoliitikko Jánoš Trosten on eronnut Norjan Saamelaiskäräjien äänestysluettelosta, kertoo Ávvir-sanomalehti. Pitkän linjan saamelaispoliitikon päätöksen syynä on Norjan valtion tapa kohdella alkuperäiskansaansa.

Ulkomaat
Jánoš Trosten
Jánoš Trosten on pitkän linjan saamelaispoliitikko, joka on tunnettu räväkistä kannanotoistaan. Eilif Aslaksen / NRK

Norjan Saamelaiskäräjien hallituspuolue Árjan toinen varajäsen Jánoš Trosten on eronnut Saamelaiskäräjien äänestysluettelosta. Asiasta kertoo Norjassa ilmestyvä saamenkielinen Ávvir-sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Trosten on pitkän linjan saamelaispoliitikko, joka on tunnettu räväkistä kannanotoistaan.

Jánoš Trosten perustelee eropäätöstään Norjan valtion tavalla kohdella alkuperäiskansaansa.

“Norja pyyhkii pois rakkaan kansamme oikeudet”

Jánoš Trostenin mielestä Norjan valtio pyrkii järjestelmällisesti pyyhkimään pois saamelaisten oikeuksia.

Hänen mukaansa Norjan valtio ei välitä saamelaisten oikeuksista.

– Norjan valtio pyyhkii pois järjestelmällisesti oikeudet meidän rakkaalta kansaltamme sillä välin, kun Saamelaiskäräjät elää ja toimii ihmisoikeusjulistusten perusteella. Norjan valtio ei välitä tästä ja ylpeilee kansainvälisissä elimissä, miten hyvää työtä he tekevät alkuperäiskansansa eteen, Trosten sanoo.

“Perinteisestä saamelaisesta kulttuurista on vuonna 2016 tullut rikos Norjassa”

Jánoš Trosten luettelee useita syitä sille, miksi hän on pettynyt Norjan valtion toimintaan ja miksi halusi erota äänestysluettelosta.

– Merisaamelaiset menettävät vuosittain maaoikeuksia sekä lohenpyyntioikeuksia. Näitä oikeuksia siirretään muille, mainitsee Trosten yhtenä syynä.

Trosten sanoo, että ei koskaan saamelaisten historiassa ole dokumentoitu niin paljon oikeuksien varastamista kuin vuonna 2016.

– Perinteisestä saamelaisesta kulttuurista, kuten esimerkiksi kodanrakennuksesta, metsäkämpänrakennuksesta tai metsästämisestä on vuonna 2016 tullut rikos Norjassa, vaikka saamelaisille ne merkitsevät elämää ja isoisovanhempien perinteiden jatkamista, hän toteaa.

Suomen Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja erosi luettelosta vuosi sitten

Myös Suomen Saamelaiskäräjien entinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi ilmoitti vuosi sitten haluavansa nimensä pois Saamelaiskäräjien vaaliluettelosta.

Näkkäläjärvi perusteli tällöin eroaan Suomen korkeimman hallinto-oikeuden päätöksillä.

Sámediggi 30.10.2014
Klemetti NäkkäläjärviVesa Toppari / Yle

– KHO on ottanut saamelaisiksi vuosien 2011 ja 2015 päätöksillä henkilöitä, jotka eivät ole saamelaisia, joilla ei ole yhteyttä saamen kieleen ja kulttuuriin, ja joita saamelaisyhteisö ei tunne saamelaiseksi ja joita saamelaiset eivät pidä saamelaisina. Vuonna 2011 ja 2015 KHO on ottanut vuosikirjapäätöstensä perusteella hakijoita saamelaiskäräjien vaaliluetteloon vastoin saamelaiskäräjien kantaa, Näkkäläjärvi sanoi.

Näkkäläjärvi on myös moittinut Suomen valtiota oman alkuperäiskansansa polkemisesta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus