1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Kolme ruotsalaista halusi valokuvata Rion favelassa – joutuivat siepatuiksi

Ruotsalaistoimittajien kuljettaja oli varoittanut, että alueelle on vaarallista mennä. Kaappajat vapauttivat ruotsalaiset ennen poliisin erikoisjoukkojen tuloa paikalle. Suomen ulkoministeriö varoittaa kisaturisteja menemästä omatoimisesti faveloihin eli slummeihin.

Ulkomaat
Rocinhan favela Rio de Janeirossa 3. elokuuta.
Rocinhan favela Rio de Janeirossa 3. elokuuta.Dean lewins / EPA

Kolme ruotsalaista toimittajaa siepattiin keskiviikkoiltana Rio de Janeirossa. Aseistautunut huumejengi piiritti ryhmän, joka oli tullut ottamaan valokuvia favelaan Complexo do Linsin alueella, Dagens Nyheter -lehti kertoo brasilialaislehti Vejaan viitaten. (siirryt toiseen palveluun)

Aiemmin päivällä ruotsalaisviestimet kertoivat siepattujen olevan ruotsalaisia matkailijoita. Illalla selvisi, että kyseessä oli ruotsalaisen TV4-kanavan toimittajaryhmä. Asiasta kertoi muun muassa Ruotsin televisio SVT kertoi (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin erikoisjoukot kutsuttiin paikalle nopeasti. Ruotsalaiset, kaksi miestä ja nainen, oli kuitenkin jo vapautettu, kun ne pääsivät paikalle. Heitä ei ollut vahingoitettu eikä ryöstetty, O Dia -lehti kertoo.

Toimittajat olivat ajaneet paikalle Uber-kyytipalvelulla. Auton kuljettaja kertoi SEE-sivustolle, että oli varoittanut asiakkaitaan.

– He halusivat valokuvata. Varoitin, että se on vaarallista, mutta he pitivät päänsä. Yksi miehistä tuli ulos ja alkoi valokuvata ja videoida. Silloin paikalle tuli poika pistoolin kanssa ja sanoi, että heidän pitää tulla hänen mukaansa, kuljettaja kertoi Aftonbladet-lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

O dia -lehden mukaan aseistautuneita kaappaajia oli kolme.

Kuljettaja kertoi soittaneensa apua samalla kun juoksi kaappaajien perään. Paikallispoliisi ei löytänyt ruotsalaisia, joten se kutsui paikalle poliisin erikoisjoukot.

Ruotsin ulkoministeriö kertoi Dagens Nyheter -lehdelle, ettei se ole kuullut tapauksesta. Ministeriö sanoi tutkivansa asiaa.

Suomen ulkoministeriö kisaturisteille: vältä faveloita

Suomen Brasilian-suurlähetystö on julkaissut kotisivullaan tietopaketin (siirryt toiseen palveluun)olympialaisiin matkustaville suomalaisille. Sivustolla kerrotaan, että Rio de Janeirossa turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota.

Sivustolla kuitenkin varoitetaan, että osassa faveloita valtaa pitävät huume- ja rikollisjengit.

– Matkailijoiden ei tule mennä oman turvallisuutensa vuoksi omatoimisesti tutustumaan ko. alueisiin, sivuilla kirjoitetaan.

Yleisesti ulkoministeriö neuvoo kisaturisteja noudattamaan tavanomaista varovaisuutta. Sen mukaan ryöstöjä esiintyy Rio de Janeirossa kaikissa kaupunginosissa myös päiväsaikaan, ja ryöstöt ovat yleisiä etenkin turistialueille.

– Pimeällä on suositeltavaa välttää yksin liikkumista, käyttää taksia ja välttää rantahiekalle menoa. Uhkaavassa tilanteessa matkailijan kannattaa luovuttaa omaisuutensa rikollisille, sillä aseiden ja väkivallan käyttö on varsin yleistä, matkailijoita neuvotaan.

Lue seuraavaksi