Turkan rakkaustrilogia aiheutti kohua, mutta toi voimalla ja vimmalla rakkauden näyttämöille

Jouko Turkka muistetaan Lappeenrannassa, Tampereella ja Porissa rakkaustrilogiasta, joka käsitteli nautintoja vimmaisesti. Trilogia alkoi Lappeenrannasta, jossa Turkan näytelmä Kumpi nauttii enemmän: mies vai nainen?, oli aikansa teatteritapaus.

teatteritaide
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Ohjaaja Jouko Turkka haastateltavana Lappeenrannassa 1995.
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Ohjaaja Jouko Turkka haastateltavana Lappeenrannassa 1995.

Heinäkuun lopussa menehtynyt teatterilegenda Jouko Turkka toi kolmelle suomalaiselle paikkakunnalle esitykset, joissa tarkasteltiin rakkautta rajusti ja turkkamaisen vimmaisesti. Jouko Turkka kirjoitti näytelmät yhdessä poikansa Juha Turkan kanssa. Juha Turkka toimi tuolloin isänsä käsikirjoitusassistenttina.

Rakkaustrilogian ensimmäinen osa esitettiin Lappeenrannan kaupunginteatterissa vuonna 1995. Näytelmä oli nimeltään Kumpi nauttii enemmän: mies vai nainen? Palkaton läänintaiteilija rakkauden läänissä. Näytelmän naispääosassa esiintyi Milka Ahlroth, joka oli myös Turkan oppilaita Teatterikorkeakoulusta. Miespääosassa oli Markku Toikka.

Himoa ja vapinaa

Näytelmä aiheutti kaupungissa kohua jo ennen ensi-iltaa, sillä Turkan harjoitusmetodit eivät päästäneet teatterin ensemblea helpolla. Harjoituksia oli paljon ja ne olivat fyysisiä. Turkka halusi, että fyysinen ja henkinen latautuminen näkyi näyttämöllä. Hän saattoi pitää näyttämöllä vaikka tunnin treenin, jossa näyttelijän tehtävänä oli vapista.

– Jouko Turkka halusi, että harjoitellaan kohtaukset tarkasti. Hän myös halusi, että tunnelataus näkyy rampin yli, Lappeenrannan kaupunginteatterin pitkäaikainen näyttämömestari Heikki Juvonen kertoo 20 vuoden takaisista ajoista.

Himon piti näkyä ja kuulua

Myös himon piti näkyä ja kuulua – olihan kyseessä rakkaudesta ja nautinnoista kertova näytelmä. Himoa nostatettiin harjoituksissa ohjaajan ronskeilla puheilla, joilla haettiin näyttelijöille oikeaa tunnetta.

– Turkan harjoituksissa oli kova kuri ja tahto, mutta toisaalta mukana oli myös naurua ja hyvää fiilistä, muistelee Juvonen.

Näytelmää oli tekemässä koko teatterin näyttelijäkunta, lukuisia vierailijoita sekä iso joukko avustajia. Myös koko teatterin tekninen henkilökunta oli mukana tekemässä aikansa tapausta näyttämölle – osa jopa näyttämörooleissa.

Kritisoitu, mutta suosittu tilausnäytelmä

Jouko Turkan rakkaustrilogia ei kaikkien mielestä mahtunut sisäsiistin suomalaisen näytelmän kategoriaan. Turkka itsekin pohti ennen ensi-iltaa, miten yleisö näytelmän löytää. Ja kyllä löysi. Syksyn 1995 ja kevään 1996 pyörinyt näytelmä sai lähes kahdeksan tuhatta katsojaa, ja se myi välillä myös Lappeenrannan kaupunginteatterin salin täyteen.

Trilogia sai alkunsa, kun Lappeenrannan kaupunginteatterin tuore johtaja Helena Anttonen pyysi Turkalta näytelmää.

– Ehdotin Turkalle, että tulisitko vierailemaan Lappeenrantaan. Sanoin, että tuo joku kiinnostava näytelmä tai kirjoita itse. Ja hän tarttui heti siihen, että kirjoittaa näytelmän itse, kertoo Kajaanista tuolloin Lappeenrantaan siirtymässä ollut Anttonen.

Turkka tarjosi kolmea aihetta: Saimaannorppa hengiltä, Miehikkälän yksityinen vakoiluopisto tai Kumpi nauttii enemmän?

Turkka soitti parin päivän päästä ja tarjosi kolmea näytelmää: Saimaannorppa hengiltä, Miehikkälän yksityinen vakoiluopisto _tai Kumpi nauttii enemmän?_

Helena Anttonen muistelee, että Jouko Turkan kanssa oli todella helppo atehdä työtä. Hän kirjoitti näytelmän mittatilaustyönä Lappeenrannan kaupunginteatterille ja otti myös huomioon pienen laitosteatterin resurssit. Kumpi nauttii enemmän: mies vai nainen? pääsi myös edustamaan Suomea eurooppalaisille näytelmäfestivaaleille Bonniin keväällä 1996.

– Se kaikki osoitti, miten hieno teatterimies Turkka oli. Hänellä oli itsellään taustaa teattereista eri puolilla Suomea, myös ohjelmistosuunnittelusta.

Ja oli Turkka myös visualisti. Luonnonystävänä hän osallistui itse näytelmän lavastuksen suunnitteluun. Näyttämölle loihdittiin suomalainen järvimaisema, missä oli hiekkaranta, isoja puita, ja myös soutaja Saimaalla veneineen.

Jouko Turkan rakkaustrilogia alkoi Lappeenrannasta ja jatkui sen jälkeen kahdella seuraavalla osalla vuonna 1996 Tampereella ja 1997 Porissa.