Hyppää sisältöön

”Bluesministeri” Esa Kuloniemi: Wentus Blues Band on verkostoitumisen pioneeri

1980-luvulla ei hoettu verkostoitumisen mantraa. Ei ollut somea eikä kännykkää. Silti Kokkolassa perustettu teinipoikien bluesbändi ymmärsi verkostoitumisen merkityksen. Nyt 30-vuotias Wentus Blues Band tunnetaan ulkomaita myöden luottoporukkana, jonka sana pitää ja homma toimii.

Wentus Blues Band harjoittelemassa Duke Robillardin ja Lazy Lesterin kanssa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

– Wentus Blues Band on yksi niistä suomalaisbändeistä, joihin huippumuusikot maailmalta ottavat suoraan yhteyttä, jos haluavat rundille Suomeen, kertoo toimittaja, muusikko Esa Kuloniemi.

Kuloniemi itse näki bändin ensimmäistä kertaa Vaasassa 1980-luvun loppupuolella. Bändin puhemies, basisti Robban Högnäs, tiesi Kuloniemen musiikkitoimittajaksi ja toi vinyylisinkun kouraan.

– Bändistä jäi mieleen tietynlainen asenne. Siihen aikaan solistina oli Antti Sjöberg, jolla oli bodia laulussa ja asenteessa. Koko bändistä kuuli, että heillä oli soittamisen ja kuulijan tavoittamisen nälkä. Sellaista päättäväisyyttä, että tässä jutussa ollaan tosissaan.

Barrence Whitfield oli mukana Wentusfestiä varten vedetyissä harjoituksissa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kuloniemen aistimat vaikutelmat alkoivat saada katetta heti 1990-luvulla. Wentus Blues Band alkoi tehdä asioita, jotka olivat Suomessa uutta.

– Ruotsin puolelta ja Norjastakin oli jatkuvasti bluesartisteja rundaamassa täällä Wentus Blues Bandin säestyksellä. Pikku hiljaa bändi laajensi reviiriään globaaliksi aina bluesin syntysijoille, Yhdysvaltoihin saakka.

Entistä ehostuneempi - kuin uudelleen syntynyt

Esa Kuloniemi hehkuttaa bändin Family meeting 20-vuotisjuhlia konsertteineen ja elokuvatallenteineen merkittäväksi suomalaiseksi blueshistorian teoksi. Wentus Blues Band marssitti kolmena peräkkäisenä päivänä melkoisen määrän esimerkiksi yhdysvaltalaismuusikkoja esiintymislavalle.

Esimerkiksi Lousiana Red, Eddie Kirkland, Carey Bell ja monet muut eivät todennäköisesti olisi kiertäneet Suomea niin laajasti kuin mitä tekivät Wentus Blues Bändin säestyksellä.

– Bändi on myös rikastuttanut suomalaista blueselämää todella paljon, ja esitellyt etelästä pohjoiseen artisteja, jotka muuten olisivat jääneet monelta näkemättä. Esimerkiksi Lousiana Red, Eddie Kirkland, Carey Bell ja monet muut eivät todennäköisesti olisi kiertäneet Suomea niin laajasti kuin mitä tekivät Wentus Blues Bändin säestyksellä, Esa Kuloniemi pohtii.

Kuloniemi on vakuuttunut, että kolmikymppisellä bluesbändillä on vielä paljon annettavaa. Se on bändi, joka ei jää kotisohvalle tai treenikämpään ihmettelemään, mitä pitäisi tehdä, vaan tekee.

– Wentus Blues Band on uudistunut viime aikoina merkittävästi, ja palasi pienen tauon jälkeen entistä ehostuneempana.Tauon jälkeisellä Lucky Strike Mama –levyllä kuulostavat siltä kuin olisivat uudesti syntyneitä.

.
.