Hyppää sisältöön

Yleisömagneetit Flow ja Weekend Festival puristuvat – festarien tonttiarpajaisissa voi piillä villi kortti

Kaupunkifestivaalit Flow ja Weekend kuuluvat elokuuhun yhtä itsestään selvästi kuin koulujen alkaminen. Silti niitä varjostaa tänäkin vuonna epävarmuus tulevasta. Weekend joutuu neuvottelemaan Kyläsaaren tontista aina vain vuodeksi kerrallaan. Flow lyö syksyllä tiskiin omat Suvilahden-kehityssuunnitelmansa.

Yle Uutisissa kerrotaan tänään, millaisia haasteita kaupunkifestivaali Flow'n ja Weekend Festivalin tulevaisuudessa on. Kuva: Niklas Sandström / Flow Festival

Helsingin elokuisten kaupunkifestivaalien Flow’n ja Weekendin tila kaventuu tiivistysrakentamisen, erityisesti kasvavan Kalasataman rakennusalueen paineessa.

Flow-festivaalin kotipaikka Suvilahti on monen mielestä rouhea ja romanttinen jälkiteollinen miljöö menneestä maailmasta. Flow Festival Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio ei pihamaalla kävellessään siitä piittaa, sillä hän näkee vain tyhjillään olevan kentän.

Kallio kaipaa alueen kokonaisuudesta edes jonkinlaista visiota. Siihen eivät kuulu tylsät toimistorakennukset, joita kaupunkisuunnitteluviraston suunnittelijat ovat luonnostelleet nykyiselle festivaalialueelle. Flow’n organisaatio on tarttunut toimeen itse. Konsulttiselvitys alueen kehittämisestä esitellään tänä syksynä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka, Kaupunkisuunnitteluvirasto

Sen ydintä ovat rakennelmat ja alueet, joita voidaan muunnella käyttötarkoituksen ja vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi lämmitettävä jalkapallokenttä katsomoineen soveltuu lähes sellaisenaan myös konserttiareenaksi.

– Tässä voitaisiin nähdä kulttuurin ja liikunnan, työelämän ja vapaa-ajan yhteinen ympäristö.

Tuomas Kallio, Flow Festival

Kallion puheessa vilahtelevat modulaarinen rakentaminen ja muunneltavat elementit. Tähtäimessä on luoda kokonaisuudesta ”wow-arkkitehtuurinen pläjäys”, joka herättäisi mielenkiintoa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Tässä voitaisiin nähdä kulttuurin ja liikunnan, työelämän ja vapaa-ajan yhteinen ympäristö, joka jollain freesillä tavalla haastaisi sitä hieman vanhakantaista ruutupaperikaavoitusta, jota tähän ympärille on toistaiseksi piirretty, Kallio sanoo.

Suunnitelmaan sisältyy luonnollisesti paikka Flow-festivaalille, itse asiassa niitä voisi olla useita vuosittain.

Hanasaaren voimala-alue vetää puoleensa

Kiinnostava suunta on merelle päin. Hanasaaren väistyvän hiilivoimalan tontti – ja itse rakennuskin – kiehtovat Flow’ta, mutta suunnitelmista tai edes unelmista ei vielä heru yksityiskohtia. Uusien ideoiden toivotaan herättelevän kaupunkisuunnittelijoita ja Helsingin päättäjiä.

– Haluaisimme keskustelua siitä, onko ympäröivän alueen kaavasuunnitelma paras mahdollinen kaupungille. Mitä hyötyä mistäkin voi olla, Kallio pohdiskelee.

Hän viittaa festivaalin teettämän selvitykseen, jonka mukaan yksi Flow-viikonloppu tuo kaupunkiin rahaa 20 miljoonaa euroa: hotelleille, ravintoloille, matkalippuina ja muuna kulutuksena.

Se ainakin käy selväksi, että Suvilahti on Flow-festivaalille tällä haavaa Helsingissä paikka, joka ei ole korvattavissa. Ainakaan Suomessa. Viimekesäinen Slovenian Ljubljanassa järjestetty sisarfestivaali antoi jo suuntaa muista näköaloista. Flow on nytkin katsastanut mahdollisuuksia järjestää festaria jossain Etelä-Euroopan maassa.

Varsinainen Suvilahden alue pihoineen, kaasukelloineen ja rakennuksineen on kuitenkin pyhitetty kulttuurille. Alueen käyttötarkoitusta vahvisti entisestään Elmun ja nuorisoasiainkeskuksen suunnitelma saneerata kaasukellot konserttikäyttöön. Suvilahti tosin kattaa vain noin kolmasosan nykyisen Flow Festivalin tarvitsemasta maa-alasta.

– Rakentamispaine on kova kaikkina muina kuukausina paitsi elokuussa.

Tuomas Hakala, kaupunkisuunnitteluvirasto

Jättisuosiota ei osattu ennustaa

Kaupungin mukaan Flow-festivaalialueen reunoille on tarvetta ryhtyä rakentamaan, mutta milloin ja mitä, siitä ei ole edes suunnitelmia.

– Rakentamispaine on kova kaikkina muina kuukausina paitsi elokuussa, kuvailee tilannetta arkkitehti Tuomas Hakala Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

– Selvää on, että 40 000 hengen tapahtuma-aluetta ei voi varata 2–3 päivän vuotuisen käytön takia, komppaa Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula.

Nikula näkee, että Flow ja Weekend ovat kasvaneet kokoluokkaan, jota edes järjestäjät eivät pystyneet ennustamaan. Hän näkee edessä ongelmia mutta ei ratkaisemattomia ongelmia.

– Keskusteluyhteys on ennen ollut olematonta tapahtumista kaavoitukseen asti. Nyt se on pysyvää, kiitos ahkerien järjestäjien ja aiempaa monipuolisemmin sivistyneiden kaavoittajien. Lisäksi meitä välittäjiäkin riittää, Nikula sanoo.

Alueen kehittämisessä on lukuisia muuttujia, joita ei pystytä ennustamaan. Asemakaavan vahvistamisesta on pitkä matka tontinluovutukseen, josta taas kuluuoma aikansa rakentamisen aloittamiseen ja ne ovat markkinaehtoisia prosesseja. Suvilahti näyttäisi näin ollen säilyvän suurin piirtein nykyisen kaltaisena alueena vielä useita vuosia.

– Selvää on, että 40 000 hengen tapahtuma-aluetta ei voi varata 2–3 päivän vuotuisen käytön takia

Stuba Nikula, Helsingin kulttuurijohtaja

Pohjois-Helsingin oma Tempelhof?

Weekend Festivalin näkymät Kyläsaaressa ovat vaikeammat, koska jo nyt tiedetään, että koko alue rakennetaan. Esimerkiksi ensi vuoden Weekend Helsingin-tapahtumapaikkaa ei tiedetä.

– Olemme kaupungin kanssa jutelleet asiasta, mutta ymmärtääkseni suunnitelmia siitä, milloin tänne asti rakennetaan, ei ole vielä lyöty lukkoon, sanoo Weekend Festivalin markkinointijohtaja Jyri Heikkinen.

– Me tarkkailemme vaihtoehtoja koko ajan ja joka vuosi meillä on takataskussa joku muukin paikka, hän sanoo.

Siis riittävän iso, tyhjähkö tontti, jonne pääsee helposti ja jonne saadaan sähköä. Niitä takataskun vaihtoehtoja Heikkinen ei kuitenkaan halua nimetä.

Viime vuonna Weekend uhkasi jo muuttaa toiseen kaupunkiin sen vuoksi, että festivaalin soittoajat olivat toivottua lyhyemmät. Kaupunki myöntyi pidentämään useiden muidenkin tapahtumien soittoaikoja.

Eräs kiinnostava mahdollisuus nousee esiin useissa yhteyksissä. Syksyllä päätöksentekoon tulevassa Helsingin yleiskaavassa ratkeaa Malmin lentoaseman kohtalo. Sinne on suunniteltu uutta asuinaluetta.

Aukeaako Malmin lentoasemalta samalla muutamaksi vuodeksi väistötila kaupunkifestivaalille, jos lentotoiminta lakkaa? Sen vetovoiman ymmärtävät ainakin kaikki Berliinissä entisen Tempelhofin lentokentän ulkoilualueella käyneet.

.
.