Hyppää sisältöön

Reijon pihalla talvehtii harvinainen tulppaanipuu ja jukkapalmu – sadat yksityiset puutarhat ympäri maata avautuvat taas

Tulppaanipuu on Suomen korkeuksilla erittäin harvinainen, ihan tavallista ei ole jukkapalmunkaan talvehtiminen puutarhassa. Valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -päivässä sunnuntaina on mukana noin 500 puutarhaa eri puolilta maata. Tapahtumassa pääsee tutustumaan niin jyväskyläläisen Reijo Kujalan puutarhan lukuisiin erikoisuuksiin, Veijo Rönkkösen patsaspuistoon Parikkalassa kuin yllätykselliseen SaraGardeniin Lahdessa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Jyväskyläläisen Reijo Kujalan pihalla kasvaa noin 600 kasvia – ja valikoima vain kasvaa vuosi vuodelta. Puutarhan hoitajana hän mielellään kokeilee erikoisien kasvien menestymistä, vieläpä hyvin onnistuneesti.

Miehen pihalla talvehtii niin jukkapalmuja, kaktuksia, ihmeköynnöksiä kuin tulppaanipuu, jollaisia suomalaiset yleensä pääsevät näkemään yleensä vain matkoilla Keski-Euroopassa tai Kanarialla. Yhdysvalloissa korkeimmat tulppaanipuut ovat kasvaneet jopa 70-metrisiksi. (siirryt toiseen palveluun)

Kujalan tulppaanipuulla on ikää 5-6 vuotta, ja se on talvehtinyt hyvin. Puulla on mittaa nelisen metriä.

– Yksi puutarha-asiantuntija kävi katsomassa sitä ja kertoi, ettei ole nähnyt Suomessa näin suurta puuta. Ilmeisesti ne jäävät aika pieneksi pensaaksi tällä korkeudella. Odotan kovasti, että se alkaisia tulevina vuosina kukkia.

Muita pihan erikoisuuksia ovat esimerkiksi magnoliat, neidon hiuspuu, samettisumakki ja kultasade. Joskus kokeilut ovat vastatuulessa, ja esimerkiksi seetripuu kuoli viime talvena.

Kujala pitää tarkasti ylhäällä, mitä hänen pihallaan kasvaa.

– Excel-taulukossa on kaikki latinankielisiä nimiä myöten. Kirjaan sinne, milloin kasvit on hankittu ja mistä.

Reijo Kujalan puutarhaan pääsee tutustumaan sunnuntaina Avoimet puutarhat (siirryt toiseen palveluun) -päivässä, jolloin avautuvat kaikkiaan lähes 500:n puutarhan portit eri puolilla maata. Tapahtuman sivuilla on luettelo osallistujista, useista puutarhoista on myös kuvallinen esittely.

Kujalan pihaa kävi viime vuoden tapahtumassa ihmettelemässä noin 200 ihmistä. Kujala tutustuu itsekin mielellään toisten puutarhoihin, esimerkiksi Jyväskylän puutarhaseuran pihakävelyissä.

– On kiva tutustua toisten lajivalikoimiin. Kun samanhenkisiä ihmisiä kokoontuu, se on sellainen vapaamuotoinen hetki kohdata samanhenkisiä ihmisiä.

Reijo Kujalaa haastatteli Outi Parikka.