Turun rökittäjä yllättyi iloisesti: "Kyllä täällä selvästi näyttää olevan draivi päällä"

Turun päättäjät kutsuivat puoluetoveri Arto Satosen vierailulle Turkuun. Syynä oli se, että Satonen antoi vappupuheessaan ymmärtää, että Tampereesta ja Turusta ei pitäisi puhua samana päivänäkään.

Arto Satonen
Minna Arve, Arto Satonen & Olli Manni Turun Aurajoen rannalla.
Minna Arve, Arto Satonen, Olli Manni.Yrjö Hjelt/ Yle

Eduskunnan toinen varapuhemies, kokoomuksen Arto Satonen antoi viime vappupuheessaan Turulle kyytiä. Hänen mukaansa Tampere on ajanut Turun ohi vauhdilla, eikä kaupungeista voi puhua samana päivänäkään.

Varapuhemies sai mediassa lempinimen rökittäjä-Satonen, ja Turun päättäjät kutsuivat miehen Turkuun saamaan kaupungista oikeaa tietoa.

– Huomasin kyllä, että Turussa vedettiin puheistani herneet nenään. Tarkoitukseni ei ollut kuitenkaan arvostella Turkua vaan kehua Tamperetta, Satonen sanoo.

Turku–Tampere-kisailua vaikea ymmärtää

Sastamalasta kotoisin oleva Arto Satonen sanoo olevansa tietämätön Turun ja Tampereen välisestä kissanhännän vedosta. Ja siitä, että ollaan kuitenkin puoliksi tosissaan.

– Näin sastamalalaisena on vähän vaikea ymmärtää tätä Turku–Tampere-kisailua.

Satosen Turun-vierailua isännöivät Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve ja Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli Manni. Kaikki kolme ovat kokoomuslaisia.

Huomasin kyllä, että Turussa vedettiin puheestani herneet nenään.

Arto Satonen

Olli Manni sanoo, että turkulaiset poliitikot eivät todellisuudessa loukkaantuneet Satosen Turku-puheista. Poliittiset realiteetit ymmärretään Turussakin.

– Totta kai kun puhutaan Tampereella, niin puhutaan tamperelaisille. Mutta onhan siinä perää, että Tampereen kasvu on ollut voimakkaampaa kuin Turun.

Manni sanoo, että Satoselle lähetettiin kutsu saapua Turkuun hyvässä hengessä. Haluttiin esitellä Turkua varmuuden vuoksi.

– Satosen vappupuheen jälkeiset lehtiotsikot olivat vähän sentyylisiä, että oli parempi reagoida ja varmistaa, että Artolla on riittävät tiedot siitä, mitä kaikkea Turussa tehdään, Olli Manni sanoo.

Kakola yllätti positiivisesti

Arto Satoselle esiteltiin Turun äidinkasvot monelta kantilta. Miestä kiikutettiin Kupittaalle, Linnakaupunkiin, ajelutettiin Aurajoen rantaa pitkin, vietiin Förillä joen yli, esiteltiin turkulaisen Sigge -arkkitehtitoimiston saavutuksia. Saipa mies tuta Kakolan vankilankin.

– Satonen on ottanut Turku-briiffin hyvin vastaan, Olli Manni sanoo.

Mannin mukaan pääviesti puoluetoverille oli selkeä.

Satonen on ottanut Turku-briiffin hyvin vastaan.

Olli Manni

– Se on se, että tulevaisuuden usko on kova. Samoin vauhti kaupungin kehittämisessä.

Arto Satonen sanoo olevansa tyytyväinen Turun-reissuun ja yllättyneensä iloisesti. Erityisen vaikuttanut Satonen oli Kakolanmäen muuttamisesta asuinkäyttöön.

– Täällä on ollut hyvin rakentava henki, ja monta uutta asiaa on tullut eteen. Kyllä täällä selvästi näyttää olevan draivi päällä, Arto Satonen sanoo.