1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Olympialegenda muistelee Moskovan kultamitaliaan: Halusin, ettei asiassa olisi mitään selittämistä

Soutaja Pertti Karppinen on yksi Suomen olympiahistorian menestyneimmistä urheilijoista. Mies voitti kultaa kolmissa peräkkäisissä olympialaisissa. Voitto Moskovassa vuonna 1980 ei kuitenkaan soutajalegendaa täysin tyydyttänyt.

Kuva: Yle
Pertti Karppinen nappasi kultamitalin Moskovan 1980 olympialaisissa. Pahin kilpakumppani jäi tosin rannalle.

Moskovan vuoden 1980 olympialaiset muistetaan soutaja Pertti Karppisen suvereenista esityksestä. Raisiolainen ei ollut kohdannut voittajaansa yksikkösoudussa sitten Lake Karapiron MM-soutujen vuonna 1978. Moskovassa Karppinen voitti omat lähtönsä alku- ja välierissä. Finaalissa mies pesi vastustajansa veneen mitalla.

On vaikea sanoa, mikä kultamitali on minulle rakkain. Ensimmäinen voitto oli tietysti häkellyttävä.

Pertti Karppinen

Kultajuhlia himmensi suomalaisen mielessä vain yksi asia. Karppisen rakas kilpakumppani Peter-Michael Kolbe jäi kisoista rannalle, sillä Länsi-Saksa oli yksi Moskovan olympialaisia boikotoineista maista.

– Tietysti se harmitti, sillä kävimme hänen kanssaan kovaa kilpailua kymmenen vuoden ajan. Toinen oli aina ykkönen ja toinen kakkonen. Halusin, ettei asiassa olisi mitään selittämistä, kun se ja se ei ollut paikalla, Karppinen sanoo.

Soutaja Pertti Karppinen aloitti komean voittosarjansa Montrealin kesäkisoissa vuonna 1976.

Neljä vuotta myöhemmin miehen toive toteutui, kun hän ankaran loppukirin päätteeksi voitti Kolben Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984. Tuon voiton myötä Pertti Karppisen kaulaan pujotettiin hänen kolmas olympiakultamitalinsa. Ensimmäisen kultamitalinsa hän voitti Montrealissa 1976, niin ikään loppukirillä ja Peter-Michael Kolben kustannuksella.

– On vaikea sanoa, mikä kultamitali on minulle rakkain. Ensimmäinen voitto oli tietysti häkellyttävä. Kaikilla mitaleilla on kuitenkin oma tarinansa, Karppinen sanoo vaatimattomaan tyyliinsä.

Äiti hoiti ruokapuolen, isä hieroi paikat auki

Urheilu-uransa huipulla Pertti Karppinen työskenteli palomiehenä. Työ ja harjoittelu veivät niin paljon aikaa, että raisiolainen asui vielä vanhempiensa luona, vaikka oma koti oli ollut jo pitkään valmiina.

Oma rakennus oli valmiina, mutta se oli kaksi vuotta tyhjillään. Kotona oli niin hyvä palvelu.

Pertti Karppinen

– Oma rakennus oli valmiina, mutta se oli kaksi vuotta tyhjillään. Kotona oli niin hyvä palvelu. Äiti laittoi ruoat valmiiksi, ja isä hieroi aina selän ja jalat.

Karppisia voi hyvällä syyllä kutsua todelliseksi soutajasuvuksi. Pertin kolme veljeä ovat jokainen lajin suomenmestareita. Myös olympialegendan jälkikasvulla on kontollaan suomenmestaruuksia. Kilparadat jättänyt Pertti soutaa nykyään lähinnä kuntoilumielessä.

– Vielä 50-vuotiaana soudin joukkueveneessä suomenmestaruuden, mutta enää en kilpaile. Veteraanikisat eivät kiinnosta, koska olen jo saanut kilpailemisesta sen, mitä halusin.

Pertti Karppinen souti kolmannen kultamitalinsa kolmansissa perättäisissä olympiakisoissaan. Tiukkana kilpakumppanina oli jo Montrealin kisoista tuttu Länsi-Saksan Peter-Mikael Kolbe.

Bakteeri herättää huolta

Rion olympialaisissa ei nähdä suomalaissoutajia. Pertti Karppinen aikoo silti seurata rakastamaansa lajia tarkasti.

– Kaikki soudut katson, mitä televisiossa näytetään. Varmasti tulee valvottua muidenkin lajien parissa. Suomalaisia tulee seurattua.

Rio de Janeiron olympiarantojen bakteeriuutiset huolestuttavat raisiolaista. Uutistoimisto Reutersin mukaan kisapaikoilta on löytynyt lääkkeille ja antibiooteille vastustuskykyistä bakteeria.

– Täytyy olla tarkkana, ettei sitä vettä pyyhkäise suuhun tai silmiin. Myös juomapullojen korkit pitää suojata hyvin, Karppinen neuvoo.