1. yle.fi
  2. Uutiset

Liian outoja vai sopivasti ihania? Olympiamaskotit kertovat ajasta ja paikasta – valitse suosikkisi

Olympialaisten maskotin on tarkoitus olla söpö ja iloinen, mutta usein niistä tulee tahtomattaan myös huumorin kohteita. Moskovan Miska oli selkeästi karhu, mutta viime vuosina maskotit ovat muuttuneet vähemmän eläimellisiksi – ja monien mielestä yhä oudommiksi. Valitse jutun lopun leikkimielisessä äänestyksessä, mikä on sinun mielestäsi maskoteista parhain.

Ulkomaat
Kanadan olympialaisten maskotti vuonna 1976 oli nimeltään Amik.
Montrealin vuoden 1976 olympialaisten maskotti Amik oli majava.AOP

Maskottien historia on paljon olympialaisten historiaa lyhyempi. Ensimmäinen maskotti nähtiin Grenoblen talvikisoissa vuonna 1968, missä Schuss-niminen yksijalkainen hiihtäjähahmo (siirryt toiseen palveluun) esiintyi kuvissa ja leluissa. Virallisen kisamaskotin tittelin sai kuitenkin vasta Münchenin vuoden 1972 kesäkisojen maskotti Waldi.

1972 München: Waldi

Munchenin olympialaisten maskotti
AOP

Mäyräkoira-Waldi oli kaikkien aikojen ensimmäinen virallinen olympiakisamaskotti. Sitä oli saatavilla ainakin pehmoleluna ja tarroina.

Waldin kerrotaan syntyneen vuonna 1969 kisojen järjestelytoimikunnan joulujuhlissa. Osallistujille oli jaettu värikyniä, paperia ja muovailuvahaa, joista he saattoivat muotoilla maskotin prototyypin.

1976 Montreal: Amik

Kanadan olympialaisten maskotti vuonna 1976 oli nimeltään Amik.
AOP

Amik-majava kuuluu maskottipiireissä niihin, joiden inspiraationlähdettä ei ole hankala arvata. Kanadanmajava on Kanadan kansalliseläin.

Myös maskotin nimen alkuperä on selkeä: Amik tarkoittaa majavaa algonkinin kielellä. Algonkinia puhutaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa.

Nauha majavan ympärillä symboloi voittajalle ripustettavaa koristetta. Virallisessa kisajulisteessa Amikilla on ympärillään sateenkaarinauha.

1980 Moskova: Miska

Miska-karhu
AOP

Moskovan Miska-karhu on yksi muistetuimmista olympiamaskoteista. Hahmon oli suunnitellut lastenkirjojen kuvittaja Viktor Tšižikov. Miska pääsi lelujen ja pinssien lisäksi myös postimerkkiin.

Maskottihistorian koskettavimpia hetkiä koettiin kisojen päättäjäisissä, kun yleisön pahvien avulla luoma jättimäinen Miska kyynelehti. Lopulta karhu katosi ilmapallojen saattelemana Moskovan taivaalle.

1984 Los Angeles: Sam

Los Angelesin Olympialaisten maskotti Adler Sam.
AOP

Los Angelesin kisojen maskotti on Amikin ohella toinen yllätyksetön eläinvalinta. Sam on valkopäämerikotka, joka on Yhdysvaltain kansallislintu. Alunperin kisojen edustuseläimeksi kaavailtiin karhua, mutta koska Miska ehti ensin, Samista tuli kotka.

Maskotti muistuttaa vahvasti Disney-hahmoja – ehkä siksi, että sen suunnitteli Disneylle piirtänyt taiteilija. Jotta kisaisäntä olisi varmasti esillä, Samilla on päässään Yhdysvaltain lippua muistuttava hattu.

1988 Soul: Hodori

Soulin olympialaisten maskotti
Martin Hoffmann / AOP

Hodorin nimi tulee koreankielen tiikeriä merkitsevästä Ho-sanasta, johon liitetty dori-pääte saa sanan tarkoittamaan "pikku tiikeriä". Hodorilla on päässään perinteinen korealainen sangmo-hattu.

Tiikeriä pidetään Koreassa hienona eläimenä ja se esiintyy usein populaarikulttuurissa ja saduissa. Kun kisamaskottia valittiin, peittosi Hodori yli neljätuhatta muuta eteläkorealaisten ehdottamaa hahmoa.

1992 Barcelona: Cobi

Barcelonan vuoden 1992 maskotti oli Cobi.
AOP

Cobi esittää pyreneittenkoiraa, mutta sen ulkoasu on saanut vaikutteita espanjalaistaitelija Pablo Picasson kehittämästä kubismi-taidesuuntauksesta. Cobi esiintyi kisojen aikana moneen erilaiseen asuun pukeutuneena.

Cobin nimelle löytyy varsin tavanomainen selitys. Se on johdettu kisat järjestäneen Barcelonan olympialaisten järjestelytoimikunnan (COOB) mukaan.

1996 Atlanta: Izzy

Izzy, Atlantan olympialaisten maskotti vuonna 1996.
AOP

Izzy oli yksi ensimmäisistä maskoteista, joka ei esittänyt eläintä, ihmishahmoa tai esinettä. Izzyllä on yllään kaikki viisi olympiarengasta, ja ennen olympialaisia amerikkalaisilla tv-kanavilla esitettiin piirrossarjaa, jossa Izzyn tehtävänä oli voittaa itselleen jokainen rengas päästäkseen olympialaisiin.

Izzy esiintyi jo edellisten Barcelonan olympialaisten päätösseremoniassa nimellä Whatizit, mutta sen saaman nihkeän vastaanoton jälkeen maskotti nimettiin uudelleen ja sen ulkomuotoa päivitettiin muun muassa muuttamalla sen jalat lihaksikkaammiksi.

2000 Sydney: Syd, Olly ja Millie

Sydneyn olympialaisten maskotit Syd, Olly ja Millie
AOP

Sydneyn olympialaisissa esiintyi ensi kertaa kolme maskottia. Niiden nimet viittaavat isäntäkaupunki Sydneyyn (Syd), olympialaisiin (Olly), ja siihen, että kyseessä olivat uuden vuosituhannen (Millie - sanasta millennium) ensimmäiset olympialaiset.

Maskotit edustavat isäntämaa Australialle tyypillisiä harvinaisia eläinlajeja – vesinokkaeläintä, isonauraja-lintua sekä nokkasiiliä.

2004 Ateena: Athena ja Phöbus

Ateenan vuoden 2004 olympialaisten maskotit Athena ja Phöbus.
AOP

Maskottisisarukset Athena ja Phöbus on nimetty kreikkalaisten jumalten mukaan. Niiden oudohko ulkomuoto tulee Kreikassa aikoinaan valmistetuista terrakottanukeista. Ne ovat Lillehammerin talvikisojen maskottien ohella ainoat selvästi ihmishahmoiset maskotit.

Maskotit ovat sisaruksia, koska sisaruus symboloi naisen ja miehen välistä toveruutta ja tasa-arvoa.

2008 Peking: Beibei, Jinjin, Huanghuang, Yingying, Nini

Pekingin olympialaisten maskotti
Peer Grimm / EPA

Kiinalaisen maskottiviisikon nimien alkutavuista muodostuu lause, joka toivottaa tervetulleeksi Pekingiin.

Maskotit ovat hyvän onnen nukkeja. Beibei on kala ja edustaa vettä, Jingjing on metsien panda, Huanghuang symboloi olympiatulta, Yingying on Tiibetin antilooppi ja edustaa maata, Nini on pääsky taivaalta.

Maskotit seikkailivat kisojen aikana myös Kiinan televisiossa ja julkisten liikennevälineiden näytöillä.

2012 Lontoo: Wenlock ja Mandeville

Lontoon olympialaisten maskotti Heathrown lentokentällä kesäkuussa 2012.
Tal Cohen / EPA

Lontoon maskotit Wenlock ja Mandeville herättivät huomiota avaruusolentomaisella olemuksellaan. Tarinan mukaan Wenlock on tehty Lontoon olympiastadioniin käytetyn teräksen viimeisestä tipasta.

Valo maskotin päässä viittaa Lontoon takseihin ja yksinäinen silmä on kamera, joka kuvaa kaiken, mitä se näkee. Arvostelijoiden mielestä Lontoon maskotit olivat lähinnä outoja.

2016 Rio de Janeiro: Vinicious

Rion olympialaisten maskotti
Sergei Ilnitsky / EPA

Riossa on palattu eläinteemaan – tosin ei turhan konservatiivisesti. Vinicious on sekoitus Brasilian eri eläimiä.

Maskotin ja sen paralympialaiskollegan nimestä järjestettiin äänestys. Nimiksi oli tarjolla myös Oba ja Eba, Tiba Tuque ja Esquindim sekä Vinicius ja Tom. Viimeiset voittivat selvin numeroin.

Ajan hengessä Viniciuksen ja Tomin kanssa voi ottaa selfieitä niiden kotisivuilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Seuraa olympialaisia ja uutisia Yle Urheilun Rio 2016 -sivulta, katso suorana Ylen Rio Areenassa tai lataa Yle Rio 2016 -sovellus Apple (siirryt toiseen palveluun)- tai Android (siirryt toiseen palveluun)-laitteeseesi.

Lue seuraavaksi