Pohjois-Korea suunnittelee miehitettyjä avaruuslentoja ja lentoja myös Kuuhun

Pohjois-Korea on onnistunut saamaan avaruuteen ainakin kaksi satelliittia, mutta maan kunnianhimo vain kasvaa. Uutistoimisto AP on haastatellut tutkijoita, jotka arvioivat, kuinka suuret mahdollisuudet hurjien suunnitelmien toteutumiseen on.

tiede
Pohjois-Korea NASAn satelliitin kuvaamana.
Pohjois-Korea NASAn satelliitin kuvaamana. Pohjois-Korea on tummana alueena kirkkaana loistavan Etelä-Korean (oikeassa alareunassa) ja Kiinan välissä.NASA

Pohjois-Korealla on suuria suunnitelmia laajentaa avaruusohjelmaansa, kertoo maan avaruushallinnon tieteellisten tutkimuksen yksikköä johtaja Hyon Kwang-il Häntä on haastatellut uutistoimisto AP.

Pohjois-Korean avaruushallinto on saanut kuluvalle 5-vuotiskaudelle määräykset maan johtajalta Kim Jong-unilta. Viisivuotissuunnitelmassa on lähettää avaruuteen lisää satelliitteja, joiden joukossa olisi myös geostationaarinen satelliitti eli avaruuslaite, joka pysyy paikoillaan maan pintaan nähden.

Satelliitteja Pohjois-Korea tarvitsee maanviljelyksen ja metsätalouden avuksi sekä maan omien kommunikaatioyhteyksien parantamiseen, Hyon kertoo.

Pohjois-Korealla on tällä hetkellä avaruudessa kaksi satelliittia. Esimerkiksi sen kilpailijalla Etelä-Korealla ei toistaiseksi ole omia satelliitteja. Länsimaissa ei tosin olla vakuuttuneita, onko satelliiteissa mitään toimivia tutkimuslaitteita.

Päämääränä Kuu, ja senkin ohi

Pidemmän aikavälin tavoitteena Pohjois-Korealla on tehdä miehitetty avaruuslento ja sen avulla avaruustutkimusta. Lisäksi aikeena on lähettää tutkimusalus Kuuhun ja tutkia sen oloja. Lopulta tutkimuslaitteita aiotaan lähettää myös muille taivaankappaleille, Hyon kertoo.

– Vaikka USA ja sen liittolaiset yrittävät estää avaruusohjelmamme, tulevat avaruustutkijamme valloittamaan avaruuden ja pystyttämään lippumme Kuuhun, Hyon vakuuttaa.

Hyon sanoo toivovansa, että nämä tavoitteet toteutuvat 20 vuoden kuluessa.

Pohjois-Korea on kehittänyt pitkän matkan raketteja avaruusohjelmaansa varten. Monissa maissa epäillään, että maa voisi käyttää raketteja sotilaallisiin tarkoituksiin, epäilläänhän Pohjois-Korealla olevan myös ydinaseita. Keväällä Pohjois-Korea teki ilmeisesti ensimmäisen vetypommikokeensa. Tästä syystä maalle on asetettu tiukkoja pakotteita.

Hyonin mielestä Pohjois-Korean syyttäminen avaruuden militarisoimisesta on kaksinaamaista. Hän muistuttaa, että niin USA, Venäjä kuin Kiinakin rakensivat avaruusohjelmansa sotilasteknologian pohjalta. Monet nykyajan avaruusraketit olivat alun perin mannertenvälisiä ohjuksia.

Toiveajattelua vai ei?

Uutistoimisto AP on haastatellut länsimaisia tutkijoita ja kysynyt, mitä nämä ajattelevat Pohjois-Korean mahdollisuuksista saada luotain Kuuhun.

Astrofyysikko Jonathan McDowell Harvard-Smithsonianin astrofysiikan keskuksesta arvioi, että Pohjois-Korean olisi tehtävä merkittävä hyppäys teknologiansa laadussa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että Yhdysvallat lähetti luotaimen Kuun ohi vain puoli vuotta sen jälkeen, kun se oli saanut ensimmäisen satelliittinsa avaruuteen.

– Ei ole naurettava ajatus, että yritys kuulennoksi tehdään jo aikaisessa vaiheessa avaruusohjelmaa, hän kirjoittaa AP:lle.

Saksalainen analyytikko Markus Schiller arvioi, ettei vaadita kovin kehittynyttä teknologiaa, jotta saadaan kokoon laite, joka osuu Kuuhun tai lentää sen ohi läheltä.

Hänen mukaansa on huomattavasti vaativampi tavoite kehittää geostationaarinen satelliitti.

Hän ei kuitenkaan usko, että Pohjois-Korea saa Kuun kiertoradalle mitään laitetta ainakaan kymmeneen vuoteen.

– Oma arvaukseni on, että he kuitenkin voivat yrittää ja epäonnistuvat, emmekä näe pohjoiskorealaista Kuun kiertolaista ainakaan kahteen vuosikymmeneen, jos koskaan, sanoo Schiller.

Lähteet: AP