Republikaanit myöntävät riidat Trumpin kampanjaväen sisällä

Julkisuudessa on puhuttu paljon republikaanien sisäisistä erimielisyyksistä. Trumpin kampanjapäällikkö myöntää ongelman. Ensimmäinen kongressivaalien republikaaniehdokas kertoo mainonnassaan tekevänsä eroa Donald Trumpiin.

USA:n presidentinvaali
Donald Trumpin uusi kampanjapäällikkö Paul Manafort.
Donald Trumpin uusi kampanjapäällikkö Paul Manafort. Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa republikaanipuolue myöntää, että sen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin taustaväki on ajautunut sisäisiin välienselvittelyihin.

– Trumpin kampanjan sisällä on riitaa, totesi hänen kampanjapäällikkönsä Paul Manafort ABC-uutiskanavan haastattelussa.

Tällä hetkellä vakavin kiista koskee sitä, ketkä kannattavat Paul Ryania pysymään edustajainhuoneen puhemiehenä. Trump ei ole luvannut tukeaan republikaanien vahvalle edustajalle.

Manafort huomautti tosin, että Trump on valmis työskentelemään Ryanin kanssa, jos tämä valitaan uudelleen tehtävään.

Trumpin varapresidenttiehdokas Mike Pence on ilmoittanut olevansa Trumpin kanssa eri linjoilla ja kannattavansa Ryania.

Lukuisat republikaanien johtohenkilöt ovat eri yhteyksissä esittäneet toivomuksen, että Trump lopettaisi outojen, kannatustaan heikentävien lausuntojen antamisen ja keskittyvän arvostelemaan vastaehdokastaan Hillary Clintonia.

Trumpin halventavat lausunnot mm. Yhdysvaltain latinoväestöstä ovat saaneet eräät hänen puoluetoverinsa ottamaan häneen selvää pesäeroa. Coloradossa kongressivaaleissa ehdolla oleva Mike Coffman on ensimmäinen republikaani, joka vaalimainoksessaan ilmoittaa ottavansa etäisyyttä puolueensa presidenttiehdokkaaseen.

TV-mainoksessaan Coffman katsoo suoraan kameraan ja sanoo: "Suoraan sanoen, en paljon piittaa hänestä."

Coffman vakuuttaa, että jos Trump valitaan presidentiksi, hän pitäisi puoliaan Trumpia vastaan, joskin tekisi saman, jos Clintonista tulisi presidentti.

Lähteet: AP, Reuters