1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiteilijapariskunnan 50 lammasta hoitaa maisemaa – "Varteenotettava elinkeino"

Liperiläiset kirjailija-kuvataiteilija Ninka Reittu-Kuurila ja puuseppä-kuvanveistäjä Lasse Kuurila ovat taiteilijuutensa lisäksi lampureita. Paimenkoirat toimivat työnjohtajina lampaille, jotka pitävät perinnemaiseman avarana valkoselkätikan elinympäristössä.

Kotimaan uutiset
Ninka Reittu-Kuurila, Lasse Kuurila ja Oliver.
Janne Ahjopalo / Yle

Ninka Reittu-Kuurila ja Lasse Kuurila esittelevät tyytyväisinä 1800-luvulta peräisin olevaa entistä pappilan pihapiiriä lähellä kirkonkylän keskustaa.

Pohjoisen Saimaan Kirkkolahteen rajautuvalla tontilla näkyy osa lammaslaumasta, joka on perheelle tärkeä tulonlähde tekemällään harvinaisella maisemanhoitotyöllä.

Kahdeksankuukautinen Oliver kaipailee jo päiväunia, mutta osallistuu aktiivisesti aikuisten väliseen jutteluun omalla pikkulapsen kielellään.

Historiassa Liperi oli nykyistä maakuntakeskusta Joensuuta mahtavampaa ja asutetumpaa seutua.

– Onhan se aika ylypeetä, naurahtaa Ninka.

Pariskunta ei pelkää työntäyteisiä päiviä, sillä Ninkaa työllistävät lastenkirjojen kirjoittaminen ja kuvittaminen – Lasse puolestaan tekee suurikokoisia veistoksia, joissa yhdistyvät puu ja ruostuva pelti. Oman mausteensa tuovat lapsen kasvattaminen ja maisemanhoitoon keskittyneen maatilan pyörittäminen.

Lampaita.
Lampaat Kirkkolahden rannalla. Järveltä voi bongata hyvällä tuurilla saimaannorpan.Janne Ahjopalo / Yle

Maiseman avartaminen leipäpuuna

Maatilalla asustaa viisikymmentä lammasta, jotka hoitavat lähistön perinnemaisemaa, jonka laajuus on kolmekymmentä hehtaaria. Maisema on tavallista arvokkaampaa, sillä se on Metsähallituksen omistamaa luonnonsuojelualuetta, joka on myös äärimmäisen uhanalaisen valkoselkätikan elinympäristöä.

Lampaiden laidunnus on hieno tapa siivota perinnemaisemaa.

Ninka Reittu-Kuurila

– Me hoidamme lampaita ja lampaat hoitavat maisemia. Me saamme siitä tuloa, tiivistää Lasse.

Vesakoita syövien lampaiden työnjohtajina toimii kolme tehtävään koulutettua paimenkoiraa. Ninkan mielestä Pohjois-Karjalan pusikoituneet vaaramaisemat saataisiin esiin aktiivisella maisemanhoidolla, mikä elvyttäisi turismia.

– Lampaiden laidunnus on hieno tapa siivota perinnemaisemaa. Se on myös elinkeinona varteenotettava, toteaa Ninka ja huutaa ohjeita laumaa paimentavalle koiralle.

Lue seuraavaksi