Metsäpuutarha kätkee sisälleen harvinaisuuksia ja ylijäämiä

Tampereen Tesomajärven eteläpuolella on pieni metsä, mikä näyttää äkkiseltään ihan tavalliselta kaupunkimetsältä. Tarkempi silmä huomaa yllätyksiä, kyseessä on Suomen ensimmäinen yhteisöllinen metsäpuutarha.

Kotimaa
Ketunleipä, kielo ja mansikka sulassa sovussa Tesomalla.
Mari Vesanummi / Yle

Yksipuolisesti hoidettu metsä lähellä asutusta oli Villi Vyöhyke -yhdistyksen kiikarissa, kun tavoitteena oli synnyttää monipuolinen yhteisöllinen metsäpuutarha. Tampereen kaupunki innostui ideasta ja Tesomalta löytyi sopiva metsä.

– Metsästä tulee monipuolisempi, mikä houkuttaa erilaisia hyönteisiä ja lintuja, selittää Villi Vyöhyke ry:n Joakim Suvanto.

– Tämän metsän tekee erityiseksi se, että asukkaita on ollut suunnittelussa mukana ja tämä tehdään kaupungin maalle. Asukkaat pääsevät vaikuttamaan siihen minkälainen metsästä tulee.

Joakim Suvanto etsii kasveja Tesoman metsäpuutarhassa.
Joakim Suvanto etsii kasveja Tesoman metsäpuutarhassa. Mari Vesanummi / Yle

Metsäpuutarhan siimeksessä on nukkumatti

Työt aloitettiin 2015 alkukesästä ja nyt reilu vuosi myöhemmin tulosta alkaa jo näkyä.

Tämän metsän tekee erityiseksi se, että tässä on asukkaita ollut suunnittelussa mukana ja tämä tehdään kaupungin maalle.

Joakim Suvanto

– Täältä löytyy aika paljon erilaisia maanpeitekasveja. Alkukesästä ne on tosin helpompi löytää. Suosittelen etsimään sellaisia harvinaisuuksia kuin tuoksumatara ja lehtotaponlehti, täällä kasvaa suomalaista Iitin kantaa.

– Loppukesästä tai syksystä istutetut lehtipuut kellastuvat ja näyttävät hienolta. Metsälehmus on puistolehmusta villimpi, ilmeikäs puu. Suomen pihlajaakaan ei kasva ihan joka paikassa, on ajateltu, että suositaan suomalaisia lajeja.

Metsäpuutarha Tampereen Tesomalla
Maanpeitekasvit löytyvät alkukesästä helpommin.Mari Vesanummi / Yle

Kaukainen vieras nuokkuu keskellä vehreää aluskasvillisuutta. Puolitoistametrinen havupuu jää vielä naapurinsa männyn ja kuusen varjoon, mutta kasvaa jo pituutta.

– Se on Japanin hemlokki, latva näyttää nuokkuvalta ja sillä on unimyssy kuin herra Hakkaraisella. Suomessa se kasvaa 5-10 metriseksi, isonakin sen latva näyttää edelleen hauskalta, vähän uniselta.

Periaatteessa voi tuoda mitä vaan.

Joakim Suvanto

Asukkaat voivat tuoda omia kasvejaan metsäpuutarhaan

Tesoman yhteisöllinen metsäpuutarha käynnistettiin talkoilla, mutta sitä ylläpitävät alueen asukkaat. Tesomalaisten mökkipihoilta voi päätyä metsäpuutarhaan vaikka mitä.

– Periaatteessa voi tuoda mitä vaan. On ajateltu, että suositaan suomalaisia lajeja, mutta voi tuoda muutakin, minkä kuvittelee menestyvän lehtomaisessa maannoksessa. Haitallisia lajeja ei saa tuoda, eivätkä lehtokotilotkaan ole suotavia. Hauska nähdä minkälainen tämä on esimerkiksi kymmenen vuoden päästä, metsäpuutarhan yhteyshenkilö Joakim Suvanto toteaa.