1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Riossa: Mitä riolaiset ajattelevat tänään virallisesti alkavista kesäolympialaisista?

Brasilialaiset ovat sekä arvostelleet olympialaisiin käytettäviä rahasummia että iloinneet siitä, että maa sai isännöitäväkseen Etelä-Amerikan ensimmäiset olympialaiset. Yle kysyi riolaisilta, mitä mieltä he ovat kisoista.

urheilu
Pieni, siniseen paitaan pukeutunut tummaihoinen poika, katsoo kulmat kurtussa kameraan. Taustalla hiekkatie ja matalia, vaatimattomia taloja.
”Haluan katsoa nyrkkeilymatsit ja potkia palloa”, Vitor Meirelles Silva, 7, Batanin favelassa asuva koululainen sanoo.Heidi Lipsanen / Yle

Rio de Janeiron Maracanã-stadionilla vannotaan tänään perjantaina olympiavalat ja julistetaan Etelä-Amerikan ensimmäiset olympialaiset avatuiksi.

Taloustilanne Brasiliassa on heikko ja monet riolaiset ovatkin arvostelleet kisoihin käytettävän rahan määrää. Toiset taas ajattelevat kisojen tuovan kaupunkiin turisteja ja kipeästi kaivattua rahaa.

Yle kävi kysymässä muutamalta eri puolella kaupunkia asuvalta riolaiselta, mitä he ajattelevat kotikaupunkinsa vallanneista olympialaisista.

Karttagrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Batanin favela ja Deodouro sijaitsevat Rio de Janeiron länsiosassa. Lähellä sijaitsevassa Deodouron olympiapuistossa tullaan kisaamaan muun muassa ratsastuksessa, rugbyssa ja viisiotteluissa. Alueen yhdistää Barra de Tijucan olympiapuistoon upouusi transolympica-moottoritie, joka on vielä toistaiseksi pelkästään kisavieraiden ja olympiaperheen käytössä.

Ipanema taas on yksi Rion vauraimpia alueita kaupungin eteläosassa. Sen läheisyydessä sijaitsee Rion kuuluisin ranta Copacabana, jonne on pystytetty väliaikainen rantalentopallostadion. Copacabanalla kilpaillaan lisäksi maantiepyöräilyssä, triathlonissa ja avovesiuinnissa. Ipanemaa rajaa pohjoisessa Rodrigo de Freitas -laguuni, jonka vesissä melotaan ja soudetaan olympiamitaleista.

Batanin favela

Kelly Cristina Bacelar, 45, asuntonsa kaupungin jyrän alle menettänyt kolmen lapsen äiti

Nainen, jolla hammasrauda, katsoo kameraan ja hymyilee.
Kelly Cristina BacelarHeidi Lipsanen / Yle

– Hallitus käyttää tuhottomasti rahaa näihin olympialaisiin, ei minulla muuten ole mitään kisoja vastaan. Mutta me joudumme tyytymään elämään kodittomina, toisten nurkissa.

Alan Pinheiro, 23, opiskelija

Nuori mies, tummat kiharat hiukset. Taustalla pitkäksi kasvanutta ruohikkoa.
Alan PinheiroHeidi Lipsanen / Yle

– Sairaalat ovat kamalassa kunnossa, terveydenhuolto halutaan yksityistää. Olympialaisten ei olisi tarvinnut olla juuri nyt. Niillä vain pestiin rahaa.

Márcio Valério da Conceição, 41, muurari

Parrakas mies sinisessa urheilupaidassa, istuu sohvalla.
Márcio Valério da ConceiçãoHeidi Lipsanen / Yle

– Aion mennä kisoihin. Pidän niistä paljon ja toivon, että Brasilia voittaa.

Deodouro

Aparecida Conceição, 65, kokki

Vanhempi, tummaihoinen nainen valkoisessa t-paidassa, katsoo suoraan kameraan.
Aparecida ConceiçãoHeidi Lipsanen / Yle

– Olympialaiset on täysi floppi, ne eivät ole hyödyttänyt meitä millään tavalla vaan vain vaikeuttaneet elämäämme. Julkisen liikenteen hinnat ovat kallistuneet, liikenne on ruuhkautunut ja saavumme myöhään kotiin. Minun pitää myös aamuisin lähteä aikaisemmin kotoa. Turvallisuus parantui armeijan vallattua kadut, mutta vain väliaikaisesti. Kisojen jälkeen sama paska jatkuu, ja ryöstelyistä tulee taas rutiinia. Olisi kiva jos turvallisuustoimet jatkuisivat pidempään.

Ipanema

Ana Marsili, 64, entinen opettaja ja eläkeläinen

Vaaleaihoinen nainen, tummat lyhyet hiukset ja tummasankaiset silmälasit. Taustalla autoja ja taloja.
Ana MarsiliHeidi Lipsanen / Yle

– Tänä aikana on tärkeää pitää olympialaiset, koska Brasilia on vaikeassa kriisissä. Ne ovat tekohengitystä laahaavalle taloudellemme. Turistit tuovat tuloja Rioon.

Francisco Suiço Filho, 36, liikeyrityksen päällikkö

Vaaleaan pikeepaitaan pukeutunut, parrakas mies.
Francisco Suiço FilhoHeidi Lipsanen / Yle

– Minusta olympialaiset ovat tärkeät Riolle, etenkin sen takia että kaupunki sai paremman julkisen liikenteen verkoston. Me todella tarvitsimme siihen parannuksia. Kuitenkin vielä on paljon muuta parantamisen varaa. En ole kuullut sijoituksista terveydenhuoltosektorille tai kaupunginosien infrastruktuurin parannuksiin urheilupaikkojen ulkopuolella.

Manoel Nazareno, 46, talonmies

Mies valkoisessa, lyhythihaisessa kauluspaidassa. Seisoo kadulla ja katsoo kameraan.
Manoel NazarenoHeidi Lipsanen / Yle

– Kaduilla tulee olemaan paljon elämää, paljon turisteja ja kauniita ihmisiä. Tärkeintä on iloisuus, rauha ja turvallisuus. Katson kisoja televisiosta ja kun saan vapaata, menen kävelemään rannalle katsomaan ihmisiä ja juomaan caipirinhaa. En ole menossa katsomaan kilpailuja, mutta aion pitää muuten hauskaa.

Lue seuraavaksi