Jokeri on velmuillut valkokankaalla jo 50 vuotta – kenen näyttelijän suoritus on osuvin?

Kemisti-insinööri pakenee Batmania, liukastuu ja putoaa kemikaalisammioon. Kuolo ei pakenijaa korjaa, mutta hiukset värjäytyvät vihreiksi, kasvoille jää pysyvästi leveä virne ja mielenterveyskin järkkyy.

elokuvat
Jack Nicholson Jokerina vuonna 1989.
Jack Nicholson Jokerina vuonna 1989.Rex Features / AOP

Arvaamaton, hullu, joukkotuhoon ilman tunnontuskia kykenevä ja Gotham Cityn alamaailmankin pelkäämä, niin voisi kuvailla Jokeria.

DC Comicsin hahmokirjoon lukeutuva ja Batmanin arkkivihollisena tunnettu Jokeri teki tuhojaan sarjakuvalehden sivuilla ensimmäistä kertaa vuonna 1940. Tarina kuuluu, että kaikki alkoi Jokeri-pelikortista.

Ensiluonnoksissa hahmo muistutti leveine hymyineen vuoden 1928 The Man Who Laughs -mykkäelokuvan päähenkilöä. Sittemmin hahmon tarina on jatkunut sarjakuvien lisäksi elokuvissa.

Ensimarssi elokuvaan

Cesar Romero Jokerina, vierellä Kathy Kersh
Cesar Romeron Jokerin vierellä nähdään Kathy Kershin esittämä Cornelia, joka kuului Jokerin rikollisjengiin. Kuva tv-sarjasta Batman vuodelta 1996.20th Century Fox / Everett Collection

Valkokangasdebyyttinsä Jokeri teki 50 vuotta sitten.Batman-elokuva tehtiin yhtä aikaa samannimisen tv-sarjan kanssa vuonna 1966.

Batmanissa Jokeri lyö hynttyyt yhteen Gotham Cityn muiden rikollisten kanssa. Arvuuttajan, Kissanaisen ja Pingviinin kanssa lähdetään ottamaan voittoa Batmanista ja tämän Robin-apurista. Tavoitteena on tietenkin maailmanherruus.

Ennen lopullista valintaa, kaavailut Jokerin esittäjästä elivät. Rooliin harkittiin Oscar-palkittua José Ferrerea, joka tunnetaan näyttelijä George Clooneyn enona. Lopulta valinta osui Cesar Romeroon, vaikka tämä ei suostunut ajamaan tuuheita viiksiään roolia varten. Niinpä lähikuvissa viikset näkyvät paksun meikinkin alta.

Batman-elokuvan Jokeri muistetaan paremmin miimikkona kuin mielipuolisena rikollisnerona. Elokuvan kepeys ja sarjakuvamaisuus mukailivat ajan tyyliä.

60 miljoonan dollarin Jokeri

Millainen Jokeri olisi ollut, jos vuoden 1989 Batman-elokuvassa roolissa olisi nähty Robin Williams? Kysymys on mietityttänyt faneja kautta aikain. Tyhjentävää vastausta ei ole saatu, koska ohjaaja Tim Burton antoi roolin Jack Nicholsonille.

Ennen valintaansa Nicholson oli jo kerran kieltäytynyt roolista, koska vieroksui elokuvan synkkyyttä. Supersankarielokuvat olivat yhä tyyliltään kepeitä vuoden 1966 Batmanin tapaan.

Kun Robin Williams oli jo suostunut Jokerin rooliin, Nicholsonilta kysyttiin viimeisen kerran, haluaako hän roolin. Kenties tieto toisesta näyttelijästä sai Nicholsonin vastaamaan tuotantoyhtiölle myöntävästi.

Jack Nicholson Jokerina
Jokeri ja Batman kohtaavat vuoden 1989 elokuvassa Batman. Rooleissa Jack Nicholson ja Michael Keaton.REX / AOP

Jokerin saappaisiin astuminen oli Jack Nicholsonille kannattava veto. Palkkapotin lisäksi Nicholson sai osuuksia elokuvan tuotosta. Koska Batman oli ilmestyessään kassamagneetti, Nicholsonin kokonaispalkkio kipusi lopulta noin 60 miljoonaan dollariin.

Cesar Romeron tulkintaan verrattuna Nicholsonin Jokeri on ailahtelevaisempi ja hervottomia naurukohtauksia seuraa usein väkivaltaisuus. Jokerin mauton huumorintaju on Nicholsonille yksi syy pitää hahmosta. Kenties juuri siksi Nicholsonin Jokeri-naurusta on tullut ikoninen.

Oscar-palkinto ja viikkoja hotellihuoneessa

Ennen kuin Jokeri nähtiin seuraavan kerran valkokankaalla, hahmo esiintyi piirrosanimaatioissa. Kenties tunnetuin animaatiosarja on 1990-luvun alussa pyörinytBatman: Animated Searies, jossa Jokeria ääninäytteliStar Wars-elokuvista tunnettu Mark Hamill.

Heath Ledger Jokerina
Heath Ledgerin Jokeri sai kriitikoilta ja faneilta kehuja vuonna 2008. Kuva elokuvasta Yön ritari.Warner Bros / Courtesy Everett Collection / AOP

Kun Christopher Nolan alkoi suunnitella Batman-trilogiaansa, _Yön ritari _-elokuvaan (2008) tarvittiin uusi Jokeri. Jälleen Robin Williams oli ehdolla rooliin. Valinta meni jälleen ohi suun, kun valinta osui Heath Ledgeriin.

Ledgerin Jokerin Why so serious? -lausahdus mainitaan usein yhtenä elokuvahistorian mieleenpainuneimmista repliikeistä. Kriitikot ja fanit kehuivat kilvan Ledgerin suoritusta. Ledger valmistautui rooliinsa huolella. Näyttelijän kerrotaan jopa lukittautuneen viikoiksi hotellihuoneeseen hiomaan suoritustaan.

Christopher Nolan oli ensimmäinen ohjaaja, joka toi Batmanin maailmaan realistisuutta. Niinpä kirkkaat värit ja sarjakuvamaisuus saivat väistyä, ja Ledgerin Jokeri on sekä nuhruisempi että väkivaltaisempi kuin aiemmat tulkinnat hahmosta.

_Yön ritari _jäi Ledgerin viimeiseksi kokonaiseksi roolisuoritukseksi ennen kuin näyttelijä menehtyi vuonna 2008. Ledger sai roolistaan postuumisti parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon.

Ihana vai kamala uusi Jokeri?

Jared Leto Jokerina
Warner Bros / AOP

Jo ensimmäisten kuvien ilmestyttyä uudesta Jokerista, fanit jakautuivat kahteen leiriin. Toisilta Jokerin tatuoinnit saivat tyrmäyksen, kun taas toisia uusi ilme kiehtoi.

Tuoreessa Suicide Squad -elokuvassa Jokerina nähdään Oscar-voittajana ja muusikkona tunnettu Jared Leto. Tällä kertaa Batmanin arkkivihollinen yhdistää voimansa muiden DC Comicsin rikollisten kanssa.

Kuvauksissa muu näyttelijäkaarti pelkäsi Letoa, joka pysyi roolissaan kohtausten ulkopuolellakin. Eläytyäkseen rooliinsa Leton kerrotaan lähettäneen kollegoilleen lahjoja, joita Jokerinkin voisi kuvitella lähettävän. Kuten luoteja ja kuolleita eläimiä.

Kriitikot ovat jo antaneet elokuvalle kylmää kyytiä. Elokuvaa on pidetty huonompana (siirryt toiseen palveluun) kuin epäonnistuneena pidettyä Green Lantern -supersankarielokuvaa ja pahempana kuin elokuvan pahiksia (siirryt toiseen palveluun). Jopa siinä määrin, että ohjaaja David Ayer on noussut puolustamaan (siirryt toiseen palveluun)elokuvaansa sanoen tehdeensä sen faneja, eikä kriitikoita varten.