"Jumalauta, mähän vedän sinfoniaorkesterin kanssa" – Eppu Normaali sekoittaa Tampereen lauantaina

Eppu Normaalin 40-vuotisjuhlakeikka sekoittaa Tampereen lauantaina. Loppuunmyydylle keikalle odotetaan noin 30 000 ihmistä. Me kokosimme etukäteisfiilistelyä varten Eppu-nostalgiaa Ylen Elävästä arkistosta.

Kotimaa
Juha Torvinen vääntää kitaraa ja Martti Syrjä tulkitsee
Eppu Normaalin Juha Torvinen ja Martti Syrjä saivat soittaa ja laulaa täydelle puistolle myöhään perjantai-iltana Hämeenlinnan Wanaja Festivalilla.Miki Wallenius / Yle

Eppu Normaalin 40-vuotisjuhlakeikka Tampereen Ratinan stadionilla pistää kaupungin sekaisin lauantaina. Hotellit pullistelevat väkeä Tampereella viikonvaihteessa ja mattimyöhäisten onkin turha haaveilla enää hotelliyöstä kaupungin ytimessä.

Loppuunmyydylle keikalle on tulossa 30 000 ihmistä. Noin klo 19 alkava konsertti tarjoaa faneille siulunravintoa väliajan kanssa lähes neljän tunnin verran.

Suomirockin legendan kanssa lavalle nousee muun muassa Tampere Filharmonia, johtajanaan ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Osa harjoituskerroista on tehty kovalevyltä soitettujen kappaleiden kanssa.

Yhteiset harjoitukset ovat tehneet Martti Syrjään vaikutuksen.

– Kyllähän siinä ehti miettimään, että jumalauta, mähän vedän sinfoniaorkesterin kanssa yksin ja pojat raapii siinä mitä raapii vieressä, mutta nää jätkät säestää mua, Syrjä veistelee.

– Ja mehän raavitaan se, mitä pyörivältä tukilta kyetään, kitaristi Juha Torvinen lataa nauraen.

Syrjä odottaa upeaa iltaa, koska konserttia varten on harjoiteltu pitkään. Torvinen kertoo sydämen käyvän jättimäisen keikan alla kovilla kierroksilla.

– Älyttömän jännittyneenä odotellaan, mutta onneksi tässä on ollut koko ajan niin mielettömästi tekemistä. Siitä tulee niin hienoa, että me muistellaan sitä seuraavaan keikkaan asti, Torvinen virnuilee.

Saavu keikalle Laukonsiltaa tai Ratinan Rantatietä

Yleisöä pyydetään saapumaan Ratinan Stadionille Laukonsiltaa pitkin tai Ratinan Rantatien kautta.

Oma auto kannattaa pysäköidä suosiolla kauemmaksi ja saapua keskustaan julkisilla liikennevälineillä. Stadionin viereisen Ratinan kauppakeskuksen työmaan takia alueella on tehty muutoksia liikennejärjestelyihin.

Juhlayleisön jalkojen alla on arvokas nurmikenttä ja vasta-asennettu mondo-pinnoite. Nurmikon suojaksi on levitetty erikseen hankittu vahva suodatinkangas ja mondo suojaamaan on asennettu vanerilevyjä. Tampereen kaupungin käyttöpäällikkö Jari Tolvanen toivoo, että paikat pysyvät kunnossa väenpaljoudessa.

– Ei voi sanoa, että varsinaisesti pelottaa. Kaikki suojaukset on tehty, mutta kun väkeä on paljon, niin totaalivalvominen on mahdotonta. Me luotamme siihen, että ihmiset osaavat käyttäytyä.

– Toivotaan, että tulee hyvä ilma ja ihmiset tulevat paikalle ajoissa. Nautitaan bändistä ja pidetään yhteiset tilat kunnossa, Tolvanen kehottaa.

"Voi kuinka me sinua kaivataan"

Suomalaisten rakastamat Eput on myynyt 40-vuotisen uransa aikana yli kaksi miljoonaa levyä. Me kokosimme Ylen Elävästä Arkistosta juhlaväen iloksi Eppu-nostalgiaa menneiden vuosien varrelta.

Eppu Normaali esittää Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset Provinssirockissa kesällä 1986.
Eppu Normaalin Tahroja paperilla esitettynä Tulilinjalla-ohjelmassa vuonna 1990.
Eppu Normaali esittää Taivas, kitara ja tähdet Provinssirockissa kesällä 1986.
Ota haltuun Eppu Normaalin varhaiset vuodet