Hyppää sisältöön

Uusi kotimainen supersankarielokuva Rendel lähes nieli tekijänsä: "Homma karkasi vähän käsistä"

Suomessa tehdään tällä hetkellä kahta supersankarielokuvaa. Tekijät eivät ole elokuva-alalta. Ensi vuoden alkuun valmistuva Rendel-elokuva on tasoittanut tietä uudelle Volume-projektille.

Lauri Laukkanen ja Jesse Haaja
Tähtihetkessä puhuttiin tulevista kotimaisista supersankarielokuvista.

Supersankarivoimat ovat jyllänneet elokuvamaailmassa pitkään. Nyt myös Suomessa on tekeillä kaksi supersankarielokuvaa, joiden takana ovat elokuva-alan ulkopuolelta tulevat puuhamiehet. Jesse Haajan ohjaama Rendel saapuu elokuvateattereihin ensi vuoden alussa, Lauri Laukkanen on puolestaan vasta alkutaipaleella omassa Volume-projektissaan.

Molemmille päivätyön on väistettävä trikoohahmojen tieltä.

– Kai se on intohimo, että haluat luoda jotain tuollaista. Se on aina ollut minulla ollut jonkinlaisena haaveena selkäytimessä. Tuli sellainen fiilis, että pystyisi tekemään pienen elokuvan, mutta homma karkasi vähän niin kuin käsistä, sanoo Haaja Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

Rendel syntyi Haajan 15-vuotiaana luomasta hahmosta. Visiona oli suomalainen kostajahahmo, Suomen oma Batman.

– Me olemme saaneet nyt paljon palautetta, että tässä on Suomen Batman tosiaan, saattaa siinä olla ivaakin, sanoo Haaja.

Laukkasen nälkä elokuvantekoon on kasvanut pikku hiljaa. Kun beatboksaaja RudiRok esitteli idean ääniaaltoja käyttävästä supersankarista Laukkanen päätti ryhtyä toimeen.

– Mainosohjaajana pääsee useita kertoja kuukaudessa settiin, mutta rykäisyt ovat tosi lyhyitä. Kemiat ja muut eivät ehdi kehittyä pitkälle. Olen päässyt lyhytelokuvien kautta tutustumaan elokuvamaailmaan enemmän ja enemmän ja tajunnut, että mainoselokuva on hyvä lähtöalusta elokuva-alalle, sanoo Laukkanen.

Jesse Haajan luoma supersankari Rendel. Kuva: Miikko Löppönen / Rendel

Supersankareille ei riitä pelkkä elokuva

Haaja ja Laukkanen visioivat molemmat jotakin isompaa kuin elokuva. Miehet puhuvat hahmon tuotteistamisesta ja brändäämisestä laajemmin.

Rendelin tekeminen vaati 1,3 miljoonaa euroa. Kotimaisen fiktion keskimääräinen budjetti oli viime vuonna noin 1,9 miljoonaa euroa. Rendelin rahat ovat tulleet sadoilta yrityksiltä ja toimijoilta, jotka saavat sijoituksensa vastineeksi näkyvyyttä Rendelissä. Joukkorahoituskampaja ei ottanut tulta alleen toisin kuin vuoden 2014 Iron Sky, joka toteutettiin 7,5 miljoonalla eurolla.

_Volume-_projekti julkaistaan toden teolla ensi viikolla Tubecon-mediatapahtumassa, ja rahoitus pyritään toteuttamaan Rendelin tapaan. Tavoitteena on kahden miljoonan euron budjetti. Laukkanen toivoo joukkorahoituskampanjan onnistuvan tämän supersankarielokuvan kohdalla.

Kumpikaan elokuva ei ole hakenut tukea Suomen elokuvasäätiöltä, jonka avulla elokuvia Suomessa tavallisesti tehdään.

Odottomattomat mutkat yllättivät

Volumesta toivotaan kansainvälistä yhteistyötä, Laukkanen pyrkii haalimaan rahoittajia ja näyttelijöitä myös ulkomailta. Tässä vaiheessa elokuvaa on kuvattu neljä päivää. Volumen kuvaaja ja osa työryhmää ovat samat kuin Rendelissä.

– Volume laitettiin kolme kuukautta sitten oikeasti tulille. Meillä on ollut paljon  kommunikointia elokuva-alan ammattilaisten kanssa. On pyritty kyselemään kokemuksia Iron Skyn ja Rendelin porukoilta ja tietysti perinteisemmän puolen ammattilaisilta. Koetamme kartoittaa kompastuskiviä ja onnistumistekijöitä. 

Myös Jesse Haaja sai apuja muilta itseoppineilta tekijöiltä kuten_ Iron Skyn_ Timo Vuorensolalta ja kauhuelokuvista innostuneelta Marko Mäkilaaksolta. Kylmiltään elokuvamaailmaan hypännyt Haaja ei silti voinut kuvitellakaan, mihin hän oli oikeasti ryhtymässä.

Kahden vuoden matka on ollut kivinen.

– Se yllätti, kuinka paljon tiedostamattomia uhrauksia joutui tekemään. Elokuvasta piti tehdä paljon pienempi alun perin, joten aluksi ei niin paljon pelottanut. Rimaa oli pakko nostaa, kun saimme tiedon, että leffa pääsee teattereihin. Kilometrejä on ajettu ja tuhansia puheluita ja palavereita hoidettu. Kyllä kaiken olisi kieltämättä voinut helpomminkin tehdä, sanoo Haaja.