Amerikkalaistunut kiekkoveteraani Pasi Virta nykypelaajista: "On ne kovia jätkiä!"

Jääkiekon Pitsiturnaukseen Raumalle saapunut entinen TPS-puolustaja Pasi Virta on asunut jo 31 vuotta Yhdysvalloissa. Hän hämmästelee suomalaisten kykyä tuottaa uusia huippupelaajia.

jääkiekko
Pasi Virta
Karri Laihonen / Yle

Rauman Lukon järjestämä perinteinen Pitsiturnaus vetää katsomoon tuttuja pelimiehiä myös menneiltä vuosilta. Yksi heistä on TPS-puolustaja Pasi Virta, joka on asunut viimeiset 31 vuotta Yhdysvalloissa. Viime vierailusta Rauman jäähallille on kulunut aikaa jo yli 20 vuotta.

– Hallin rekvisiitta näyttää komealta, pelimies kehaisee.

Pasi Virta pelasi 80-luvulla puolustajana useita kausia liigaa Kiekkoreippaan ja TPS:n paidassa. Ex-turkulainen muistaa vielä hyvin pelireissut Raumalle.

– Tänne oli hieno tulla, vaikka olikin vähän v-mäinen paikka tulla. Matti Forss pisti haaroista ja se harmitti. Oli kyllä juoni kaveri, Virta muistelee.

Nykykiekko kovavauhtista

Pitsiturnauksen kohokohtia on perinteisesti ollut Ässien ja Lukon kauden ensimmäinen kohtaaminen kaukalossa. Virta muistaa elävästi, kuinka porilaisten kanssa kannatti olla tarkkana jo 80-luvulla. Ässäpelien tunnelma painui myös tepsipuolustajan mieleen.

– Siellä hulluus todella tiivistyi, Virta toteaa.

Suomalaista nykykiekkoa Virta kehuu varsin kovavauhtiseksi. Hän sai torstaina maistiaisia liigakiekon harjoituksista käydessään lippukaupoilla hallilla.Lukon liigajoukkueen vauhti vakuutti.

– On ne kovia jätkiä. Hirveetä vauhtia mennään ja hienon näköistä touhua. Kyllä se vähän ihmetyttää, kun pienessä Suomessa tehdään pelureita.