Kiina jakaa tuomioita toisinajattelijoille – Neljä aktivistia tuomittu tämän viikon aikana

Kaikkia tuomittuja syytettiin valtion vastaisesta toiminnasta. Yhdysvallat on kritisoinut syytteitä ja syytettyjen kohtelua.

Ulkomaat
Valkopaitaisia miehiä, joilla on kaulukseen kiinnitetyt mikrofonit.
Tianjinin oikeustalon ulkopuolella siviiliasuiset miehet seurasivat toimittajia ja yrittivät häiritä kuvaamista torstaina 4. elokuuta. Rolex dela Peña / EPA

Kiinassa neljä ihmisoikeusaktivistia on saanut tällä viikolla tuomiot valtion vastaisesta toiminnasta.

Viimeisimpänä oikeudessa oli kristitty aktivisti Gou Hongguo, joka sai tänään perjantaina kolmen vuoden ehdollisen vankeustuomion. Tuomiota voi pitää kiinalaisella mittapuulla lievänä.

Eilen torstaina sama oikeus Tianjinissa tuomitsi asianajaja Zhou Shifengin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Zhoun lakifirma Fengrui on puolustanut useita oikeuteen joutuneita kommunistipuolueen kriitikkoja.

Viimeiseksi Zhoun oikeusjutuksi jäi tapaus, jossa hän puolusti saksalaislehti Die Zeitin avustajaa Zhang Miaota. Zhang oli vangittuna yhdeksän kuukautta autettuaan Die Zeitia uutisoinnissa Hongkongin demokratiamielenosoituksista.

Zhouta syytettiinkin muun muassa siitä, että hän vastustaa Kiinan Hongkongin-politiikkaa. Valtionmedian mukaan Zhoun tuomiossa todettiin hänen olleen merkittävässä roolissa aktivistiryhmässä, joka yritti manipuloida julkista mielipidettä ja vahingoittaa kansallista turvallisuutta levittämällä valtion vastaisia ajatuksia.

Tuomitut pidätettiin viime vuonna

Aiemmin tällä viikolla aktivisti Zhai Hanmin tuomittiin kolmen vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa iskulauseiden huutamisesta ja banderollien heiluttamisesta. Maanalaiseen kristittyyn kirkkoon kuuluva Hu Shigen sai puolestaan seitsemän ja puolen vuoden tuomion.

Kaikki tuomitut olivat olleet vangittuina viime vuoden heinäkuusta lähtien. Kiinan viranomaiset pidättivät heinäkuun ratsioissa yhteensä noin 300 aktivistia ja asianajajaa kuulusteltaviksi. Suurin osa pidätetyistä on sittemmin vapautettu.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Mark Turner on kuvaillut aktivistien saamia syytteitä "epämääräisiksi ja ilmeisesti poliittisiksi".

– On huolestuttavaa, että Kiinan viranomaiset kielsivät näiltä syytetyiltä yhteydenpidon valitsemiinsa edustajiin ja perheenjäseniinsä, Turner sanoi toimittajille.

Lähteet: AFP, AP