Kierrätyslannoitteiden suosio nousussa – "Kyllä tässä pieni buumi on menossa"

Kierrätyslannoitteiden käyttö lisääntyy tulevaisuudessa, uskoo kouvolalainen luomuviljelijä Sampo Järnefelt. Kiertotalous on myös hallituksen kärkihanke, ja rahoitusta innovaatioille on luvassa. Suuri lannoitevalmistaja pitää kierrätystuotteen haasteena sen saamista liiketaloudellisesti kannattavaksi.

Kotimaa
Viljapelto.
Yle

Luomutilaa yhdessä vaimonsa kanssa pyörittävä kouvolalainen Sampo Järnefelt uskoo, että orgaanisten kierrätyslannoitteiden suosio kasvaa.

Uudella tavalla miettimällä voi parantaa peltojen kasvukuntoa.

Sampo Järnefelt

– Uudella tavalla miettimällä voi parantaa peltojen kasvukuntoa ja taistella esimerkiksi ilmastonmuutosta vastaan.

Järnefelt on mukana myös Soilfood-yrityksessä, jota hän kutsuu Suomen suurimmaksi kierrätysravinteiden välittäjäksi, jolle erityisesti Kaakkois-Suomi on vahvaa aluetta.

Yhtiössä uskotaan, että maataloudessa, yhdyskunnissa ja teollisuudessa on paljon ravinteita ja orgaanista ainesta kierrätettäväksi sekä peltoon tuotavaksi.

– Kyllähän perinteisten kemiallisten apulantojen markkinaosuus on silti tällä hetkellä ylivoimainen, myöntää Järnefelt.

Lannoitteiden hinta laskussa

Perinteisillä lannoitemarkkinoilla hintavaihtelut ovat tuttu ilmiö.

Esimerkiksi kemialllisia lannoitteita valmistava Yara Suomi ilmoitti kesän alussa laskevansa lannoitteiden hintaa reilusti.

Taustalla on muutos kansainvälisillä lannoitemarkkinoilla. Lannoitteiden tarjonta on kasvanut kysyntää enemmän. Myös hyvät sadot maailmalla ovat laskeneet viljan hintaa, mikä on vähentänyt lannoitteiden kysyntää.

– Uusien lannoitteiden toimitukset käynnistyivät heinäkuun alussa. Kausi on lähtenyt ihan hyvin käyntiin, vaikka viivästettyjä tilauksia on jonkin verran, sanoo yhtiön kaupallinen johtaja Timo Räsänen.

Kierrätyslannoitteiden mahdollisuuksissa Räsänen näkee haasteita.

Haasteet liittyvät muun muassa siihen, miten niistä saadaan liiketaloudellisesti kannattavia.

Timo Räsänen

– Haasteet liittyvät muun muassa siihen, miten niistä saadaan liiketaloudellisesti kannattavia.

Räsänen sanoo, että kyse on viljelyn tuottavuuden kehittämisestä kokonaisuutena. Kokonaisuuteen kuuluvat hänen mukaansa myös mineraalilannoitteet.

Hallitus vauhdittaa kiertotaloutta

Hallitus on sitoutunut kiertotalouden kehittämiseen. Suomi haluaa olla ravinteiden kierrätyksen mallimaa vuoteen 2020 mennessä.

Nykyisen hallituksen tavoitteena on, että vähintään puolet lannasta ja puhdistamolietteestä on järjestelmällisen prosessoinnin piirissä viimeistään vuonna 2025.

– Kyllä tässä pieni buumi on menossa esimerkiksi kierrätyslannoitteen osalta, sanoo hankekoordinaattori Mikko Rahtola Maatalouden ravinteet hyötykäyttöön -hankkeesta.

Rahtolan mielestä tällä hetkellä on ollut kaksi isoa huolta: viljelymaan humuksen väheneminen sekä ruuan tuotannon riippuvuus tuontiöljystä ja tuontirehuvalkuaisesta, kuten soijasta.

Hallitus on varannut rahoitusta biotalouteen ja puhtaisiin ratkaisuihin. Painopisteitä ovat muun muassa uudet innovaatiot ja yrittäjyys.