SPR: Veitsen kanssa riehunut irakilaismies kärsinyt psyykkisistä ongelmista

Kotkan Laajakosken vastaanottokeskuksessa tapahtui torstai-iltana puukotus, jonka vuoksi poliisi otti kiinni alle 30-vuotiaan irakilaisen miehen. Suomen Punaisen Ristin toiminnanjohtajan mukaan psyykkisistä oireista kärsineen miehen kanssa on ollut ongelmia jo aiemmin.

Kotimaa
Useita poliisipartioita hälytettiin SPR:n vastaanottokeskukseen Kotkan Laajakoskella. Yksi mies otettiin kiinni epäiltynä tapon yrityksestä
Laajakosken vastaanottokeskuksessa Kotkassa sattui loppukesällä puukotus, jossa taustalla olivat tekijän mielenterveysongelmat.Sasu Mäkinen

Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa Kotkan Laajakoskella käydään vielä läpi torstai-illan dramaattisia tapahtumia. Vuonna 1989 syntynyt irakilainen mies puukotti kahta asukasta ja piti veistä yhden asukkaan kaulalla. Uhrit eivät ole kuitenkaan hengenvaarassa.

Poliisi otti miehen kiinni ja häntä epäillään muun muassa tapon yrityksestä ja törkeästä pahoinpitelystä. Poliisin mukaan epäilty tekijä ja pahoinpitelyn uhrit ovat turvapaikanhakijoita.

Epäillyllä psyykkisiä ongelmia

SPR:n Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio kertoo, että välikohtaus ei tullut yllätyksenä. Vainion mukaan kiinniotettu mies on kärsinyt aiemmin psyykkisistä oireista.

– Hän on oirehtinut vastaanottokeskuksessa ahdistuneisuudella ja väkivaltaisuudella, joten hänen osaltaan tämä ei tullut yllätyksenä. Osa asukkaista saattaa olla hyvinkin traumatisoituneita ja kärsivät erilaisista psyykkisistä ongelmista. Poikkeuksellisissa olosuhteissa ei ole mikään ihme jos ne puhkeavat esille, kuten tässäkin tapauksessa, sanoo Vainio.

Vainion mukaan ongelmia on yritetty ratkoa miehen kanssa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja vain akuuttiin terveydenhuoltoon. Kaikki oireet eivät johda tarkempiin tutkimuksiin.

Muissa alueen keskuksissa yllättävän rauhallista

Vainio kertoo, että torstai-illan tapaus käydään vielä tarkasti läpi Laajakoskella. Esimerkiksi turvallisuusmääräysten muuttamista arvioidaan niin asukkaiden kuin työntekijöidenkin kannalta. Harkittavaksi tulee myös se, siirretäänkö mies toiseen yksikköön.

Muiden Kaakkois-Suomen vastaanottokeskusten osalta Vainio toteaa, että tunnelma on ollut kevään ja kesän aikana yllättävän rauhallinen.

– Ennakoimme, että tämä nopeutettu turvapaikkahakemusten käsittely saattaisi aiheuttaa ongelmia keskuksissa. Lähinnä siitä näkökulmasta, että miten kielteisen päätöksen saavat ihmiset reagoivat. On onneksi sanottava, että pelko oli turha, toteaa Vainio.

SPR:n kahdessa vastaanottokeskuksessa Kotkassa on yhteensä lähes 30 työntekijää. Laajakosken keskuksessa on tilat 250 asukkaalle, mutta määrä on tällä hetkellä pienempi. Laajakoskelta tullaan syksyn aikana vähentämään 50 asukaspaikkaa.