1. yle.fi
  2. Uutiset

Pätkiikö kännykän näyttö vaakatasossa? – Ota lasit pois päästä!

Kännyköiden, kameroiden ja tietokoneiden näytön valo ei pääse tietyllä kulmalla aurinkolaseista läpi. Esimerkiksi kännykkä saattaa toimia pystyasennossa, mutta ei vaakatasossa.

tiede
Kuvassa näytetään, miten polarisoivat aurinkolasit toimivat.
Kalle Mäkelä / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tältä kännykän ruutu näyttää polarisoivien aurinkolasien läpi.

Moni huomaa kesällä, että aurinkolasit ja kännykkä eivät välttämättä sovi yhteen. Kännykkä pystyssä kaikki on hyvin, mutta vaakatasoon käännettäessä näyttö menee mustaksi.

Ilmiötä ei kuitenkaan tapahdu paljain silmin tai kaikkien aurinkolasien kanssa.

Syynä on polarisaatio, kertoo Turun yliopiston fyysikko Jaani Tuura.

– Esimerkiksi auringon valo koostuu sekalaisesti polaroituneesta valosta eli valo värähtelee kaikkiin suuntiin. Polarisaattorilla saadaan valoa muutettua siten, että värähtelyä tapahtuu ainoastaan yhdessä tasossa, Tuura kertoo.

Esimerkiksi auringon valo koostuu sekalaisesti polaroituneesta valosta eli valo värähtelee kaikkiin suuntiin.

Jaani Tuura

Kännyköiden näyttö loistaa teknisistä syistä ainoastaan yhdessä polarisaatiotasossa. Polarisoiva aurinkolasin linssi puolestaan päästää läpi valoa vain yhdessä tasossa.

Jos nämä tasot ovat toisiinsa nähden yhdeksänkymmenen asteen kulmassa, käytännössä siis poikittain, valo ei pääse lainkaan läpi.

– LCD-kenno perustuu polaroituun valoon. Lisäksi sillä saadaan lisättyä muissa näytöissä, esimerkiksi OLED-näytöissä, lisättyä kontrastia. Polarisaattorilla saadaan myös esimerkiksi auringon valosta johtuva ylimääräinen heijastus pois, Tuura sanoo.

Lue seuraavaksi