1. yle.fi
  2. Uutiset

Ensimmäiset lappilaiskoululaiset aloittavat lukuvuotensa tänään

Koulutielle käydään Lapissa tällä ja seuraavalla viikolla. Ensimmäisenä Lapissa lukuvuotensa aloittavat Pelkosenniemen koululaiset opiskelevat väistötiloissa.

lukuvuosi
Tavuviivoitettu teksti koulukirjassa.
Yle

Koulutyö alkaa tänään maanantaina Pelkosenniemellä ja huomenna Rovaniemellä. Sen sijaan Utsjoella, Inarissa, Pellossa ja Ylitorniolla koulu alkaa vasta viikon päästä.

Ekaluokkalaisia on Lapissa enemmän kuin vuosiin, ensimmäisen luokan aloittaa noin 2000 lasta. Peruskoulujen määrä sen sijaan väheni viime lukukaudesta neljällä. Lakkautettujen koulujen joukossa on esimerkiksi Oikaraisen koulu Rovaniemellä.

Pelkosenniemen koulun rehtorin ja sivistystoimenjohtajan Antti Parkkisen mukaan lukukauden aikaisesta aloitusajankohdasta päätettiin opettajakunnan kanssa keväällä.

– Oli toive, että olisi pitkä joululoma, koska kaamosaika vaikuttaa niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Toinen syy on, että lauantaityöpäivien järjestäminen on meillä vähän hankalaa, kun on kuljetusoppilaita ja koulukuljetusten järjestäminen viikonlopulle aiheuttaa omat haasteensa, hän selittää.

Pelkosenniemen koulu on pois käytöstä huonon sisäilman takia, joten koulu toimii entisen Pohjolan Osuuspankin tiloissa, joita remontoidaan koulumaisemmaksi rakentamalla väliseiniä ja lisäämällä ajantasaista tekniikkaa.

Osa koululaisista aloittaa väistötiloissa heti tänään, mutta neljä alinta luokkaa opiskee kaksi ensimmäistä viikkoa seurakuntatalolla, kunnes väistötilojen remontti saadaan valmiiksi. Parkkisen mukaan syynä oli kesäkuussa viivästynyt valtuuston päätös.

– Valtuusto toivoi lisäselvityksiä näistä väistötiloista, joten remontti päästiin aloittamaan vasta juhannuksen jälkeen.

Väistötiloissa kouluvuotensa aloittavat myös esimerkiksi Kittilän Sirkan sekä Rovaniemen Sinetän ja Ounasrinteen koulujen oppilaat.

Lue seuraavaksi